Κυριακή 15 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Σύντομη γνωριμία με μια μεγάλη χώρα

Ενας απ' τους πολυάνθρωπους δρόμους μιας μεγάλης ινδικής πόλης της επαρχίας. Εδώ στην πόλη Αρμιτσάρ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν
Ενας απ' τους πολυάνθρωπους δρόμους μιας μεγάλης ινδικής πόλης της επαρχίας. Εδώ στην πόλη Αρμιτσάρ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν
Τις μέρες των Συνεδρίων τα ζητήματα των σχέσεων με το Πακιστάν και την Κίνα ήταν στο προσκήνιο. Η εκτίμηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ινδίας ήταν ότι οι ΗΠΑ κάνουν μια παρέμβαση με πολλαπλούς στόχους: Την πρόσδεση των δύο χωρών στα σχέδιά τους και μέσα από την εξώθησή τους σε μια κούρσα εξοπλισμών, την παρέμβαση σε ένα σχέδιο μεταφοράς ιρανικού φυσικού αερίου μέσω Πακιστάν στην Ινδία και πάνω απ' όλα την παρέμβασή τους στην εξέλιξη των σχέσεων με την Κίνα, που με την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού εκείνες τις μέρες φαίνεται ότι βρίσκονται σε φάση αναθέρμανσης.

Οι όποιες εξελίξεις θα είναι έτσι κι αλλιώς σημαντικές, αν αναλογιστεί κανείς πως η Ινδία, η οποία σήμερα έχει πληθυσμό πάνω από 1 δισεκατομμύριο κατοίκους, μαζί με την Κίνα (επίσης πάνω από 1 δισ. κατοίκους) αντιπροσωπεύουν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και το 40% της παγκόσμιας εργατικής δύναμης. Επίσης, η Ινδία έχει την τέταρτη μεγαλύτερη θέση σε αποθέματα άνθρακα στον κόσμο.

Τα μεγέθη της Ινδίας από μόνα τους αποτελούν πρόκληση.

Η Ινδία, η οποία από το Σύνταγμά της ορίζεται ως «Κυρίαρχη, Σοσιαλιστική, Κοσμική Δημοκρατία», καταλαμβάνει γύρω στα 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιλαμβάνει 28 κρατίδια και 7 περιοχές που υπάγονται στο ομοσπονδιακό κέντρο.

Υπάρχουν 22 αναγνωρισμένες γλώσσες ως επίσημες περιφερειακές γλώσσες, εκ των οποίων 17 είναι οι σημαντικότερες. Στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 415 διαφορετικές γλώσσες και 844 διάλεκτοι. Στην κεντρική κυβέρνηση οι γλώσσες που χρησιμοποιούνται επίσημα είναι τα αγγλικά και τα χίντι (30% του πληθυσμού), ενώ ο αναλφαβητισμός κυμαίνεται γύρω στο 40%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:

- Πάνω από 260 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας

- Το 47% των παιδιών υποσιτίζονται

- Το 40,7% εγκαταλείπουν τη βασική εκπαίδευση

- Είναι χαρακτηριστικό ότι υπολογίζεται πως η κατά κεφαλή διαθεσιμότητα δημητριακών στη χώρα έχει φτάσει στο επίπεδο που ήταν πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

- Μόνο το 43% των νοικοκυριών στην ύπαιθρο έχουν οικιακό ρεύμα και μόνο 15% πρόσβαση σε τουαλέτες.

Ιδιαίτερα απελπιστική διαγράφεται η κατάσταση των εργατών γης και της φτωχής αγροτιάς.

Σύμφωνα με ένα στοιχείο που δίνεται στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΙ(Μ), μόνο στο κρατίδιο του Αντρα Πραντές τα τελευταία 3 χρόνια αυτοκτόνησαν πάνω από 7.000 αγρότες!

Σύνθετα και σοβαρά προβλήματα θέτουν τα απομεινάρια του συστήματος των καστών που συνεχίζουν να υπάρχουν έντονα στην ινδική κοινωνία και που οξύνουν την κοινωνική καταπίεση και εκμετάλλευση, ενώ εμποδίζουν την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης. Οι κομμουνιστές στην Ινδία επισημαίνουν πως ο καπιταλισμός όχι μόνο δε διέρρηξε το σύστημα των καστών αλλά οι καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης επικάθισαν και αναπτύχθηκαν πάνω του αξιοποιώντας την αυστηρή κοινωνική ιεραρχία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ