Κυριακή 22 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Εργαλείο πρώτης γραμμής» για τη στρατηγική της Λισαβόνας

Οι οργανισμοί που θα υπαχθούν σε αυτή τη ρύθμιση θα καταβάλλουν ετήσιο ή μηνιαίο τίμημα στους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους τα νοσοκομεία για εκμετάλλευση μέχρι και 30 χρόνια

Τα συστήματα πληροφορικής στα νοσοκομεία και η αξιοποίηση των ακινήτων τους θα γίνουν μέσω συμπράξεων σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Υγείας
Τα συστήματα πληροφορικής στα νοσοκομεία και η αξιοποίηση των ακινήτων τους θα γίνουν μέσω συμπράξεων σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Υγείας
Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, M. C. Pickaert, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προσαρμοστεί γοργά στους σκοπούς που θέτει η ατζέντα της Λισαβόνας και να υποστηρίξει τις καινοτομίες της φαρμακοβιομηχανίας.

Αυτό έγινε την περασμένη Παρασκευή (20.5.2005) απ' το βήμα της ημερίδας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με θέμα την πρόσβαση στα νέα φάρμακα προς τον υπουργό Υγείας, Ν. Κακλαμάνη. Και έγινε παρότι είχε προηγηθεί στο ίδιο βήμα ο Ν. Κακλαμάνης με τη διαβεβαίωση ότι «οι στόχοι της κυβέρνησης και της βιομηχανίας είναι κοινοί» προς την κατεύθυνση των καινοτομιών και ότι «σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα είναι παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη Ευρώπη και όχι προς αποφυγή».

Ηδη όμως το υπουργείο Υγείας έχει φροντίσει για το «πρόσφορο επιχειρηματικό κλίμα» συνολικά στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας υλοποιώντας το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), που είχε σχεδιαστεί επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για το Δ΄ ΚΠΣ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2000-2006 για την Υγεία, το οποίο εγκρίθηκε απ' την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2001. Τα σχέδια αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ τα παρουσίασε τις τελευταίες μέρες στις αρμόδιες επιτροπές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ την επόμενη βδομάδα το υπουργείο Υγείας θα τα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου.

Απροκάλυπτα υπέρ της αγοράς


Το πρώτο μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ αναφέρεται στην «ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς» και σημειώνεται: «Η επιτήρηση της αγοράς βάσει της προόδου εφαρμογής όλων των τομεακών κοινοτικών οδηγιών, η καταγραφή κάθε στοιχείου που σχετίζεται με την αξιολόγηση των ιατρικών πράξεων και πρακτικών, η πλήρης καταγραφή του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και η υιοθέτηση περιοδικών ελέγχων όλου του εξοπλισμού που υπάγεται σε ευρωπαϊκές οδηγίες, είναι οι πρώτες προτεραιότητες του υπό κατάρτιση νέου νομικού πλαισίου για την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας».

Μ' αυτό το νομοσχέδιο καθιερώνονται οι βασικές παράμετροι για τη λεγόμενη τυποποίηση (δηλαδή, τις ελάχιστες προδιαγραφές) και αξιολόγηση (δηλαδή, τη μέτρηση ορισμένων μεγεθών) των υπηρεσιών Υγείας με στόχο την άμεση υλοποίηση, ενώ μακροπρόθεσμα αυτές οι δύο προϋποθέσεις θα επιτρέψουν και την περίφημη πιστοποίηση των υπηρεσιών Υγείας (δηλαδή, η διαδικασία με την οποία ένα τρίτο μέρος - Φορέας Πιστοποίησης - παρέχει γραπτή διαβεβαίωση ότι ένα προϊόν, μια διεργασία ή μια υπηρεσία συμμορφώνεται με τις προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις).

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει ότι με το νομοσχέδιο για την «Ποιότητα και Ασφάλεια των υπηρεσιών Υγείας» υπηρετεί την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, και όχι κάποια «θεμελιώδη απαίτηση της κοινωνίας», όπως υποστήριζε το υπουργείο Υγείας όταν το δημοσιοποίησε (4.4.2005). Το χαρακτηριστικό αυτό το «πιστοποιούσε» άλλωστε και η διάταξη εκείνη του νομοσχεδίου για τη δημιουργία μιας ακόμα Ανώνυμης Εταιρίας για την εισαγωγή των πληροφορικών συστημάτων στα νοσοκομεία, αλλά τώρα ομολογείται απροκάλυπτα.

Η εσωτερική αγορά είναι σήμερα ο πυρήνας της ΕΕ. Για να πραγματοποιηθεί, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη-μέλη από το 1985 συνέταξαν εκατοντάδες οδηγίες για την εξάλειψη των τεχνικών, ρυθμιστικών, νομικών, γραφειοκρατικών, πολιτιστικών και προστατευτικών εμποδίων που δυσχέραιναν τη διακίνηση των κεφαλαίων και το εμπόριο μέσα στην ΕΕ.

Το «πρόσφορο επιχειρηματικό κλίμα»

Ως «εργαλείο πρώτης γραμμής» στο πρόσφορο επιχειρηματικό κλίμα του Δ΄ ΚΠΣ η κυβέρνηση παρουσιάζει την «ενεργοποίηση του πλαισίου συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα» (ΣΔΙΤ ή ΡΡΡ) και τονίζει: «Θεωρείται απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη τομέων στο χώρο της Υγείας που έχουν μείνει πίσω από άποψη υποδομών περισσότερο. Επειδή στα επόμενα χρόνια τα διαρκώς μειούμενα κοινοτικά κονδύλια, η αύξηση της ανεργίας και οι νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν θα οδηγήσουν στην ανάγκη εξεύρεσης νέων πηγών χρηματοδότησης προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπτυξη, το ΣΔΙΤ θα αποτελέσει εργαλείο πρώτης γραμμής».

Το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προγραμματίζει εφαρμογές των συμπράξεων σε έργα που θα γίνουν με αυτοχρηματοδότηση στην Υγεία, στην αξιοποίηση ιδιαιτέρως αξιόλογων ακινήτων και συστημάτων πληροφορικής. Οι οργανισμοί που - σύμφωνα με το σχέδιο - θα υπαχθούν σε ανάλογες μορφές χρηματοδότησης θα καταβάλλουν για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες μηνιαίο ή ετήσιο προκαθορισμένο τίμημα που θα προκύψει από διαγωνισμό τραπεζικών οίκων σε συνεργασία με τις κατασκευαστικές εταιρίες.

Στο σχέδιο δεν αναφέρονται περισσότερες πληροφορίες, αλλά απ' την εμπειρία της Αττικής Οδού και της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, που έγιναν με αυτοχρηματοδοτήσεις, προκύπτει ότι οι επιχειρηματίες «βάζουν» ένα ποσό που δεν ξεπερνά το 10% του συνολικού ύψους του έργου και τα υπόλοιπα κεφάλαια είναι από τον κρατικό κορβανά και κοινοτικά προγράμματα.

Τα σχέδια των εμπνευστών των συμπράξεων είναι να έχουν οι επιχειρηματίες στην κατοχή τους τις μονάδες Υγείας για 30 χρόνια και αφού αποσβέσουν τα έξοδά τους στα 15 χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν τα επόμενα 15 χρόνια απ' την εμπορική συμφωνία. Τα σχέδια αυτά παρουσιάστηκαν σε συνέδριο για τις συμπράξεις στο χώρο της Υγείας το οποίο οργανώθηκε απ' το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στις 11 του Απρίλη 2005.

Στη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου στην Κοινωνική Επιτροπή της Βουλής ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μ. Τζαφέρης, υποστήριξε ότι μέσω των συμπράξεων θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους άνεργους. Αν η κυβέρνηση ήθελε να εξασφαλίσει δουλιά στους άνεργους αξιοποιώντας τις ανάγκες του χώρου της Υγείας θα φρόντιζε να καλυφθούν οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις.

Αντ' αυτού όμως προχωρά σε συμβάσεις με ιδιώτες για την εξασφάλιση 30 κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), κρατώντας ταυτόχρονα κλειστά 120 έτοιμα κρεβάτια για τα οποία χρειάζονται 600 νοσηλεύτριες.

Αρνητική η σουηδική εμπειρία

«Σε κάθε περίπτωση θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εκμετάλλευσης των έργων, αφού για τα έργα της Υγείας τουλάχιστον θα εκχωρηθούν μόνο οι υποστηρικτικές δραστηριότητες της ασφάλειας, της σίτισης, της καθαριότητας, της συντήρησης εγκαταστάσεων κλπ., που ούτως ή άλλως και σήμερα ήδη εκχωρούνται σε ιδιώτες αλλά με μη ελέγξιμο όμως και ασύμφορο πολλές φορές τρόπο», υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας και επικαλείται την εμπειρία σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, κ.α. «Επιτυγχάνεται ένα χαμηλό κόστος λειτουργικότητας ενώ διασφαλίζεται βελτιωμένο επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών», αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάζει ως στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 60%.

Αλλά και αυτό το επιχείρημα καταρρίπτεται απ' την αρνητική εμπειρία της Σουηδίας. Οπως αναφέρθηκε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, στη Σουηδία οι συμπράξεις οδήγησαν τελικά στην αύξηση του κόστους για την Υγεία, στη δυσαρέσκεια των πολιτών και σε νέες λίστες αναμονής!

«Ελεγχόμενη φροντίδα»

Κι ενώ για το κεφάλαιο η κυβέρνηση ετοιμάζει την εκχώρηση του φιλέτου της Υγείας και της Πρόνοιας, για τα λαϊκά στρώματα σχεδιάζει την «ελεγχόμενη φροντίδα», όπως περιγράφεται, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Με ιδεολογικό πρόσχημα την προστασία των νοικοκυριών έναντι του οικονομικού κινδύνου προβλέπει κάποιες υπηρεσίες σε εκείνους τους αρρώστους, που μια πληρωμή στη δύσκολη στιγμή θα αδειάσει εντελώς την τσέπη τους.

Ετσι, η περίφημη Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης περιέχει την «εισαγωγή φραγμών» σε υπηρεσίες Υγείας για τα λαϊκά στρώματα που έχουν κάποιο συγκεκριμένο εισόδημα. Είναι η αποθέωση της ταξικής πολιτικής, καθώς με αυτό τον τρόπο θεσμοθετείται «η προσδιορισμένη σε έκταση και ποσότητα και σύμφωνα με κανόνες παρεχόμενη δέσμη φροντίδων, μέσα από οριοθετημένες διαδικασίες προσανατολισμένης επιλογής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δηλαδή, η παροχή των υπηρεσιών Υγείας δε θα γίνεται με βάση τις ανάγκες των αρρώστων αλλά με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες. Πρόκειται για επιλογή που αποδεικνύει την ανάγκη για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα παρέχει δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους κατοίκους της χώρας.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ