Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μαζί με τα μονοπώλια για τους στόχους της Λισαβόνας

«Μνημόνιο» συνεργασίας υπέγραψε το υπουργείο Παιδείας με την εταιρία «Microsoft», με σκοπό την προώθηση της στρατηγικής της κυβέρνησης και της εταιρίας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας.

Το «μνημόνιο» αποτελεί ουσιαστικά ένα πενταετές συμβόλαιο, με βάση το οποίο η «Microsoft» θα προωθήσει το λογισμικό της στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη διδασκαλία μέσα στην τάξη, αλλά και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμα, παροχή λογισμικού για άτομα με ειδικές ανάγκες και δωρεά ανακυκλωμένων υπολογιστών με άδεια χρήσης του λογισμικού της «Microsoft» στα σχολεία. Η πενταετής λειτουργία του αποτελεί χορηγία της εταιρίας, είναι όμως φανερό ότι μετά τη λήξη του πενταετούς συμβολαίου το υπουργείο δε θα έχει άλλη επιλογή από το να αγοράζει τα προϊόντα της «Microsoft» για να συνεχίσει να λειτουργεί το πρόγραμμα, αφού όλη η υφιστάμενη τεχνολογία και τεχνογνωσία θα έχει βασιστεί στο συγκεκριμένο λογισμικό. Ετσι, το συμβόλαιο αποδεικνύεται κερδοφόρο για τη μονοπωλιακή επιχείρηση, που έχει «δέσει» με ανάλογο τρόπο πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, εξασφαλίζοντας αγορές για τα προϊόντα της για πολλά ακόμα χρόνια. Δηλαδή, το δημόσιο «ευχαριστώ» της υπουργού Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, προς τη «Microsoft» μπορεί εύκολα να συγκριθεί με το «ευχαριστούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ» του Κ. Σημίτη στην περίπτωση των Ιμίων.

Μάλιστα, η «Microsoft» έχει αναπτύξει ολόκληρο στρατηγικό σχεδιασμό για την επίτευξη των επιδιώξεων της Λισαβόνας και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με επιχειρήσεις και κυβερνήσεις της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της «διά βίου» αμάθειας και της «διά βίου» υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει πιο «ανταγωνιστική», δηλαδή να θησαυρίζουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές σε βάρος των λαών. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τη συνεργασία με το συγκεκριμένο μονοπώλιο, για να προωθήσει τους στόχους της Λισαβόνας - τους οποίους και προσυπογράφει - στο εκπαιδευτικό σύστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία των εργοδοτών (2022-07-19 00:00:00.0)
Απειλές στη Ρωσία με κατηγορίες για κυβερνοεπίθεση (2020-12-22 00:00:00.0)
Οι κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες δεν κρύβουν το βάθος της ύφεσης και τα αντεργατικά σχέδια (2020-10-06 00:00:00.0)
Προωθεί την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης (2007-05-23 00:00:00.0)
Χρηματοδότες και πρωταγωνιστές... (2005-01-23 00:00:00.0)
H αμερικανική κυβέρνηση ανοιχτή σε διακανονισμό (2001-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ