Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Συνεχίζοντας την «εκστρατεία» εναντίον της οργάνωσης Ανσάρ αλ Ισλάμ, που φέρεται να οργάνωσε τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, οι αρχές της Ισπανίας συνέλαβαν χτες άλλους 16 «ισλαμιστές» σε επιχείρηση-σκούπα με τη συμμετοχή 500 αστυνομικών.

ΚΡΕΣΕΝΤ ΣΙΤΙ/ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.- Δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαρές ζημιές από το σεισμό των 7,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης (πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας) στα ανοιχτά των δυτικών αρχών της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι αρχές εξέδωσαν και λίγη ώρα αργότερα απέσυραν προειδοποίηση για τσουνάμι από τα σύνορα Μεξικού/ΗΠΑ έως το Βανκούβερ του Καναδά. Είναι η τρίτη μεγάλη σεισμική δόνηση στην ήπειρο τις τελευταίες ημέρες, μετά τη Χιλή και την Αλάσκα.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.- Αλλο ένα ισλαμικό τέμενος έγινε στόχος εμπρηστών, που συνεχίζουν τη «βεντέτα» για τη δολοφονία του Τέο Βαν Γκονγκ στην Ολλανδία. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα Ολλανδός καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 6 μηνών για απόπειρα εμπρησμού τεμένους στο Ρότερνταμ.

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.- Πέντε κρατούμενοι «αποκεφαλίστηκαν» ενώ 12 φύλακες κρατούνταν όμηροι χτες στη φυλακή Πρεσιντέντε Βενσεσλάου της δυτικής Βραζιλίας όπου σημειώθηκε εξέγερση, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το γιατί.

ΝΟΥΕΒΟ ΛΑΡΕΔΟ.- Συνεχίζονται οι άγριες μάχες των καρτέλ των ναρκωτικών για την επικυριαρχία στην πόλη-κλειδί Νουέβο Λαρέδο, στη μεθόριο Μεξικού - ΗΠΑ. Χτες, οι αρχές ανέφεραν δύο νέες δολοφονίες. Παρά την ανάπτυξη εκατοντάδων αστυνομικών και στρατιωτών, με στόχο την καταστολή της δράσης των ενόπλων συμμοριών, στην πόλη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 45 άνθρωποι φέτος.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.- Δύο νεαρούς μαρέος, μελών των συμμοριών που είναι γνωστές ως μάρας - εκ των οποίων ο ένας ήταν μόλις 16 ετών - λίντσαραν έξαλλοι πολίτες τη Δευτέρα στην πόλη Εσκουίντλα, 55 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας. Οι δύο νεαροί, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση των αρχών, είχαν εκβιάσει μικροπωλητή για να τους καταβάλει «φόρο» προστασίας.

ΠΕΚΙΝΟ.- Δώδεκα άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια υπό ανέγερσης κτιρίου που επλήγη από κατολίσθηση, μετέδωσε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα». Επίσης χτες η εφημερίδα «Ημερησία της Κίνας» ανέφερε ότι συνελήφθησαν 4 στελέχη της διεύθυνσης ξενοδοχείου στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα με 31 νεκρούς, κατηγορώντας τους για μη τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας και ενδεχόμενη ευθύνη για πολλούς από τους θανάτους, καθώς φέρονται να απαγόρευσαν την έξοδο σε εργαζόμενες στο ξενοδοχείο.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Ινδικές δυνάμεις σκότωσαν την Τετάρτη δύο ενόπλους σε μάχη κοντά στη Σριναγκάρ, πρωτεύουσα του Κασμίρ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο μεταξύ, ο στρατηγός - «πρόεδρος» του Πακιστάν Μουσάραφ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα (συνεχιζόμενα) κρούσματα βίας δε θα εκτροχιάσουν την ειρηνευτική διαδικασία με την Ινδία.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Νέες σφοδρές μάχες σημειώθηκαν χτες στο Αάτο της νοτιοδυτικής Σομαλίας μεταξύ αντίπαλων ομάδων πολέμαρχων, με αποτέλεσμα το θάνατο 16 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 20 ανακοίνωσαν σε δημοσιογράφους τοπικές νοσοκομειακές πηγές.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.- Τα παράπονα ασθενών για την ακρίβεια των φαρμάκων και τα μυριάδες προβλήματα νοσηλείας σε κλινική της πρωτεύουσας της δυτικοαφρικανικής Μπουρκίνα Φάσο άκουσε χτες ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της Αφρικής.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- Την «ειρηνική και μέσω διαλόγου επίλυση όλων των ζητημάτων που απασχολούν τους λαούς της Κορεατικής Χερσονήσου» υποστήριξε χτες απ' την πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, Τσουνγκ Ντονγκ-γιανγκ στο πλαίσιο εκδηλώσεων που γίνονται στην Πιονγιάνγκ για την πέμπτη επέτειο απ' τη συνάντηση κορυφής ηγετών της ΛΔ Κορέας και της Ν. Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ