Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ΥΠΠΟ δανείζεται, οι χορηγοί φοροαπαλλάσσονται

Προχωρούν οι διαδικασίες για να χτιστεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης πάνω στα αρχαία
Προχωρούν οι διαδικασίες για να χτιστεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης πάνω στα αρχαία
Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα ανεγερθεί πάνω στα αρχαία, το ΥΠΠΟ δε θα χρηματοδοτηθεί, αλλά θα δανειοδοτηθεί με 10 δισ., γιατί το «κράτος δεν έχει μια σακούλα για να δίνει λεφτά», όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος, οι επιχορηγήσεις θα επαναπροσδιοριστούν και θα περιοριστούν και οι χορηγοί, με προσπάθειες που καταβάλλει ο Θ. Πάγκαλος, θα επανακτήσουν το προνόμιο της πλήρους φοροαπαλλαγής.

Ολα αυτά, που ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού, προμηνύουν τη μεταμόρφωση του υπουργείου Πολιτισμού, από φορέα στήριξης και ενίσχυσης της δημιουργίας, σε διαμεσολαβητικό όργανο πρόσκλησης εργολάβων, χορηγών και σε ταμείο εξόφλησης δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Μουσείο Ακρόπολης θα γίνει τις επόμενες ημέρες με νέο πρόεδρο του Οργανισμού τον Δημήτρη Παντερμανλή και εντεταλμένο σύμβουλο τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εκτέλεσης Εργων Μουσείων, Βασίλη Χανδακά.

Για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων, το ΥΠΠΟ θα ενισχύσει το κεφάλαιο της Ανώνυμης Εταιρίας με 775 εκατ. και θα πληρώσει την πεζοδρόμηση της Διον. Αρεοπαγίτου κι ας πρόκειται για μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μέχρι τον Ιούλιο, θα πάνε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι έξι μελέτες της Ενοποίησης. Επίσης, επειδή όλα πρέπει να συμμορφώνονται στους εργολαβικούς χρόνους, ο Θ. Πάγκαλος συμφώνησε με το ΥΠΕΧΩΔΕ οι ρυθμοί των ανασκαφών στις θέσεις των Ολυμπιακών έργων να προσαρμοστούν στους ρυθμούς που επιβάλλει το 2004. Δηλαδή, θα επαναληφθεί η καταστροφική αρχαιολογικά ιστορία του Μετρό. Οσο για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, προσεχώς θα συγκροτηθεί ΔΣ, με πρόεδρο τον Μιχάλη Κακογιάννη. Βέβαια, λίγους μήνες πριν το 2001, πρόγραμμα δεν υπάρχει...

Από το παιχνίδι «Στοίχημα» δόθηκε στο ΥΠΠΟ προκαταβολή 3 δισ., αλλά οι επιχορηγήσεις τίθενται σε νέες βάσεις με κριτήρια: Τη δημιουργία υποδομής και τη συγκεκριμένη καλλιτεχνική δημιουργία. Βέβαια, για τις επιχορηγήσεις του θεάτρου, ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε γενικώς «θα πληρωθούν», δείχνοντας να μη θορυβείται από το γεγονός ότι έχει λήξει η θεατρική περίοδος 1999 - 2000.

Οι προτάσεις για το Γ` ΚΠΣ έγιναν κατ' αρχήν δεκτές από την Κοινοτική Επιτροπή. Αλλά ο υπουργός δεν είπε ότι για να αρχίσει η εισροή χρημάτων χρειάζεται ετοιμότητα σε μελέτες. Εδώ, εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά, η άλλη προτεραιότητα είναι η κατάρτιση - απασχόληση. Δηλαδή το ΥΠΠΟ θα δουλεύει με εναλλασσόμενους καταρτιζόμενους και όχι με μόνιμο και έμπειρο προσωπικό.

Σχετικά με τα μουσεία των εικαστικών τεχνών, όλα είναι υπό συζήτηση. Αμφισβητείται η θέση του Μουσείου Γουλανδρή στο πάρκο Ριζάρη, ύστερα από την προσφυγή στο ΣτΕ και την αρνητική θέση του Δήμου Αθηναίων. Επανεξετάζεται το ΦΙΞ για τη στέγαση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και καταστρώνονται διάφορα σχέδια για επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης και μελλοντικά ...ανέγερσης νέου κτιρίου δίπλα στο Μουσείο των Αθηνών, στον Ελαιώνα.

Επίσης, δρομολογείται η μετεγκατάσταση του ΥΠΠΟ στο κτίριο Τσαούσογλου, στην περιοχή Ρέντη, και ως τότε θα νοικιαστεί κτίριο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι διοικητικές υπηρεσίες. Παράλληλα, συγκροτήθηκαν τα νέα υπηρεσιακά συμβούλια για τις κρίσεις των γενικών διευθυντών και των προϊσταμένων, ενώ στα Θερινά Τμήματα (!) της Βουλής θα συζητηθεί ο νέος Αρχαιολογικός Νόμος, ώστε να είναι έτοιμος για ψήφιση από την Ολομέλεια τον Οκτώβριο.

Ολα αυτά ειπώθηκαν δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Θ. Πάγκαλου στη Θεσσαλονίκη, όπου ευθέως ανακοίνωσε ότι δε θα υλοποιήσει θεσμούς που είχε αποφασίσει ο Ε. Βενιζέλος. Ετσι, θεώρησε περιττά το Μουσείο Κινηματογράφου και Ντιζάιν, όπως και την ύπαρξη δύο Μουσείων Μοντέρνας Τέχνης, προτείνοντας να βρουν τρόπους συνύπαρξης σε ένα. Οσο για τη μετονομασία της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» σε «Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης» (απόφαση του Βενιζέλου, ο οποίος φρόντισε να μη μείνουν μετέωροι οι «ημέτεροι»), ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει αυτό το θεσμό. Ηταν δε καυστικός με τα υπάρχοντα έργα της πόλης, λέγοντας ότι «σε αυτά κυκλοφορούν ευτυχισμένοι άνθρωποι, αλλά δεν υπάρχει κοινό». Τέλος, προέβη σε εξαγγελίες επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου με χρηματοδότηση από το Γ` ΚΠΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταξική επιλογή η διαχείριση των ΚΠΣ! (2008-01-01 00:00:00.0)
Γ` ΚΠΣ... με «απασχολήσιμους» (2001-06-20 00:00:00.0)
Παράδοση με "απολογιστικό" αυτοέπαινο (1999-02-20 00:00:00.0)
Πλήρης λόγων... κενός έργων (1997-10-05 00:00:00.0)
Δημόσια έργα στο επίκεντρο (1997-09-25 00:00:00.0)
Ενοχές, συνενοχές και πιέσεις (1997-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ