Τρίτη 1 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταξική επιλογή η διαχείριση των ΚΠΣ!

Αποκαλυπτικές πλευρές της διαχείρισης των «πολιτιστικών» κοινοτικών κονδυλίων από τον πρώην γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλο

Το «κύμα» των αποκαλυπτικών ή μη «λεπτομερειών» της διαχείρισης των «πολιτιστικών» κοινοτικών κονδυλίων από τον πρώην γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλο, ως μιας, έτσι κι αλλιώς, σημαντικής παραμέτρου της υπόθεσης, αφήνει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι αποτελεί καθαρά κεντρική ταξική επιλογή ο προσανατολισμός της διανομής των κοινοτικών «πακέτων».

Μόλις το Γενάρη του 2007, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, μιλώντας σε ημερίδα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός», με θέμα «Το ΥΠΠΟ στο Γ' ΚΠΣ - Προοπτικές της νέας προγραμματικής περιόδου», έδωσε «ανάγλυφα» το βασικό «μπούσουλα» αυτής της επιλογής. Ενώ δεν ανέφερε λέξη για το αν η κυβέρνηση θα «ξεκολλήσει» το ποσοστό του Πολιτισμού στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από τη μισή μονάδα, «έπλεξε» το «εγκώμιο» στα ΚΠΣ και ξεκαθάρισε ότι το θέμα είναι «η πολιτική κατεύθυνση που επιβάλλει την τόσο υψηλή χρηματοδότηση στον τομέα του Πολιτισμού σήμερα». Δηλαδή: «Ο πολιτισμός αποτελεί σήμερα έναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας (...) Τα μνημεία και μουσεία της χώρας αποτελούν πόλους, γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, προσδίδοντας υπεραξία στην περιοχή όπου βρίσκονται», «η τουριστική βιομηχανία αποτελεί για την Ελλάδα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς μέσα και γύρω από αυτήν δημιουργούνται διαρκώς νέες ευκαιρίες για επενδύσεις» σε τομείς - «φιλέτα» όπως: Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, μουσεία, αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας, Μουσείο και αρχαιολογικός χώρος Δελφών, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βεργίνα, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κ.ά.! «Το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα έργα που θα παραδοθούν σε χρήση με την ολοκλήρωση του Γ' ΚΠΣ» είχε διαβεβαιώσει ο υπουργός παραθέτοντας συγκεκριμένα «πακέτα»: «Πολιτιστική Εγνατία» και «Πολιτιστική Ιόνια οδός».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κεφάλαιο «ακονίζει» τα δόντια του για τα συνολικά 640 έργα που αθροίζονται από τα «πολιτιστικά πακέτα» του ΚΠΣ συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, ενώ, για την περίοδο 2007 - 2013, η «εξασφαλισμένη» χρηματοδότηση προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να «ψάχνει» κονδύλια ακόμη και για την αναστήλωση του Εθνικού Θεάτρου, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του νυν υπουργού Πολιτισμού Μ. Λιάπη, στις αρχές Δεκέμβρη, παρά το γεγονός ότι η ένταξη του έργου στο Γ' ΚΠΣ αποφασίστηκε από την άνοιξη του 2001...

Απόλυτα εκτεθειμένη η κυβέρνηση

H ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση είναι απολύτως εκτεθειμένη. Δε θα σταθώ στο θέμα της διαδικασίας. Θα σταθώ σε μια πολιτική, που αποτελεί θερμοκήπιο για νόμιμα και παράνομα σκάνδαλα. Αυτή είναι η γνώμη μας και δεν μπορεί να μας παρασύρει καμιά διακήρυξη του πρωθυπουργού, ούτε αν θέλετε η τιμωρία οποιουδήποτε πιθανού ή απίθανου ενόχου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ