Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος

Με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών από 12 χώρες πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της ΛΔ της Κορέας

Αποψη από την εκδήλωση αλληλεγγύης στη ΛΔ Κορέας
Αποψη από την εκδήλωση αλληλεγγύης στη ΛΔ Κορέας
(Του απεσταλμένου μας ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).-

«Με τη στήριξη και την αλληλεγγύη των εργαζομένων όλου του κόσμου και της προοδευτικής ανθρωπότητας, οι εργαζόμενοι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας θα εξουδετερώσουν τις αισχρές κινήσεις για απομόνωση και καταστροφή της ΛΔ Κορέας και θα κάνουν αποφασιστική πρόοδο στον αγώνα τους για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού και την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο. Στον αγώνα του κορεατικού λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι είμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό τους. Θα προβάλλουμε στις χώρες μας τις θέσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της ΛΔ της Κορέας και θα αναπτύξουμε κίνημα συμπαράστασης στο λαό της, καταδικάζοντας τις ΗΠΑ και τα ιμπεριαλιστικά τους όργανα».

Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υποδέχτηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τους εκπροσώπους από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ευρώπης και της Ασίας, που πήραν μέρος στην εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της ΛΔ της Κορέας, την οποία διοργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στη βελγική πρωτεύουσα.

Η συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών από 12 συνολικά χώρες, αλλά και ο πλούσιος διάλογος που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επιβεβαιώνουν το ανεβασμένο κύρος που έχει κατακτήσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ευρώπης, τον αταλάντευτο διεθνιστικό του προσανατολισμό, αλλά και τον πρωτοπόρο ρόλο του στην οργάνωση της έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εργατών στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες
Οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, με θέμα την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, την ανάγκη για ειρήνη στην περιοχή, για άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εργατών στους εργάτες της Κορεατικής Χερσονήσου, πήραν μέρος συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από την Πορτογαλία (CGTP- IN), την Ισπανία (PCPE, Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Μαδρίτης), την Κύπρο (ΠΕΟ), το Βέλγιο (Συνδικάτο EXXON MOBIL, Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας, Ομοσπονδία Σιδηροδρόμων, Συνδικάτο Caterpilar κ.ά.), την Αυστρία (OGB), τη Γερμανία (KPD), τη Βουλγαρία (Κεντρική Γενική Ενωση Κλαδικών Συνδικάτων Βουλγαρίας), τη Ρουμανία (Συνδικαλιστική Ενωση Καρπαθίων) και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, την οποία εκπροσώπησε ο Κουβανός Ραμόν Καρντονά, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Παραβρέθηκαν επίσης και πήραν το λόγο εκπρόσωποι από τη Γενική Συνομοσπονδία Συνδικάτων της ΛΔ της Κορέας και από την αντίστοιχη Συνομοσπονδία της Συρίας, με επικεφαλής την Χούντα Μλέχι, μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής.

Στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού

Στην εισήγησή του ο Γ. Μαυρίκος, επικεφαλής της πολυμελούς αντιπροσωπείας του Πανεργατικού Μετώπου που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για την εκδήλωση, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Κορεατικής Χερσονήσου, από τα μέσα του 20ού αιώνα, οπότε και οι ΗΠΑ έβαλαν σε εφαρμογή τα βρώμικα σχέδιά τους για την περιοχή. Από την ήττα των Αμερικανών στον πόλεμο της Κορέας (1950- 1953) έως την εκβιαστική μεταφορά βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου το 1997 στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, με στόχο τη ΛΔ της Κορέας και από την έκδοση της Κοινής Διακήρυξης Βορρά - Νότου στις 15 Ιούνη του 2000 έως την πρόσφατη ανακήρυξη της ΛΔ της Κορέας σε νούμερο ένα στόχο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ. «Σ' αυτή τη σκληρή κατάσταση ο λαός της Βόρειας Κορέας και οι εργαζόμενοι διεξάγουν δυνατούς αγώνες για να υπερασπιστούν το σοσιαλισμό, να προστατέψουν την πατρίδα τους από τα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η αλληλεγγύη όλων μας είναι αναγκαία όσο ποτέ, απέναντι στο λαό της ΛΔ της Κορέας, αλλά και σε κάθε άλλο λαό που αντιμάχεται τον ιμπεριαλισμό» σημείωσε το στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Το προεδρείο
Το προεδρείο
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε τη μεγάλη πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας του ΠΑΜΕ. Ο Γ. Τούσσας εξέφρασε την αταλάντευτη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο λαό της ΛΔ της Κορέας και κατέληξε λέγοντας ότι «ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός, αλλά όχι ανίκητος. Θα συνεχίσουμε την πάλη μας για να μπορούν οι λαοί να καθορίζουν το μέλλον τους».

Πλούσια συζήτηση

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν αναδείχτηκε τόσο η αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ευρώπης προς το λαό της ΛΔ της Κορέας, όσο και η αναγκαιότητα να πάρει αυτή η αλληλεγγύη χαρακτηριστικά μαζικής καταδίκης του ιμπεριαλισμού από την εργατική τάξη σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το ΠΑΜΕ για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και μετέφερε την εικόνα από την καθημερινή μάχη που δίνει ο κορεάτικος λαός για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του και το σύστημα που ο ίδιος επέλεξε να οικοδομήσει. Οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της ΛΔ της Κορέας κάλεσαν τα συνδικάτα της Ευρώπης να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να γιγαντωθεί το κίνημα αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που προσβλέπουν και ενθαρρύνουν την πολεμική σύρραξη στην Κορεατική Χερσόνησο, με μοναδικά θύματα τους λαούς της περιοχής.

Ο ένας μετά τον άλλο, οι εκπρόσωποι από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ευρώπης πήραν το λόγο για να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να ενημερώσουν ολόπλευρα την εργατική τάξη των χωρών τους για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και να εντείνουν την κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η εκδήλωση κατέληξε στην ομόφωνη υιοθέτηση ενός κοινού κειμένου καταδίκης της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε βάρος της ΛΔ της Κορέας και συμπαράστασης στο λαό της περιοχής.

Αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας

Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση αποτέλεσε η παρουσίαση ενός βίντεο ντοκουμέντου από την αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Συρίας. Η Χούντα Μλέχι αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή από τα ισραηλιτικά στρατεύματα της περιοχής του Γκολάν στη Συρία, που συνεχίζεται από το 1967. Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του Ισραήλ ευθύνεται για την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης Κουνέιτρα και άλλων μικρότερων χωριών, ενώ σήμερα το Ισραήλ παραμένει παράνομα στην περιοχή, έχοντας καταλάβει 147 χωριά και έχοντας εγκαθιδρύσει 17 οικισμούς εποίκων. Δίνοντας συνέχεια στην πλούσια διεθνιστική του δράση, το ΠΑΜΕ οργανώνει από τις 23 έως 26 του Σεπτέμβρη αποστολή αλληλεγγύης 150 Ελλήνων συνδικαλιστών στη Συρία, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα σύνορα της Συρίας με τα κατεχόμενα εδάφη του Γκολάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ