Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνουν οι τόνοι με την αποχώρηση

Ενώ... ετοιμάζεται η αποχώρηση, οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να συλλαμβάνουν Παλαιστίνιους

Associated Press

Ενώ... ετοιμάζεται η αποχώρηση, οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να συλλαμβάνουν Παλαιστίνιους
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η ισραηλινή αστυνομία ενόψει της, προγραμματισμένης για σήμερα, διαδήλωσης ακροδεξιών Ισραηλινών και υπερορθόδοξων Εβραίων, που αντιτίθενται στην επικείμενη ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα. Οι οργανωτές της διαμαρτυρίας έχουν απειλήσει «να πλήξουν τις υποδομές της χώρας», ενώ εκπρόσωποι των εποίκων, που επίσης αντιτίθενται στην αποχώρηση, έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τη σημερινή διαμαρτυρία.

Τα πνεύματα έχουν αρχίσει, ήδη, να οξύνονται με όσους αντιτίθενται στην αποχώρηση να πραγματοποιούν καθημερινές διαμαρτυρίες και τις πρώτες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων να σημειώνονται, την Κυριακή, στη Γάζα. Ενας Ισραηλινός λοχίας, ο Αβι Μπίμπερ, που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κατεδάφιση οικημάτων σε εποικισμό της Λωρίδας της Γάζας καταδικάστηκε, χτες, σε 56 ημέρες φυλάκισης, ποινή που, σύμφωνα με αναλυτές, η στρατιωτική διοίκηση επέβαλε με στόχο να αποτρέψει τυχόν άλλους μιμητές του. Παρ' όλα αυτά, χτες, ομάδα ακροδεξιών ραβίνων επανέλαβε την έκκλησή της προς Ισραηλινούς στρατιώτες να μην υπακούσουν σε εντολές ανωτέρων τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αποχώρησης.

Από την άλλη πλευρά, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι κάλεσε τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις να μη σαμποτάρουν την αποχώρηση με επιθέσεις και πρότεινε τη σύσταση υπουργικού συμβουλίου εθνικής ενότητας. Η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» χαρακτήρισε την πρόταση Κορέι «προπαγανδιστικό τέχνασμα», υποστηρίζοντας ότι η ίδια έχει, ήδη, ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας ενωτικής εποπτικής επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ