Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Και μυστικά πλοία - φυλακές!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Χρειάστηκαν να περάσουν περισσότερα από τρία χρόνια συνεχώς αποκαλύψεων για το κολαστήριο του Γκουαντάναμο, για τα βασανιστήρια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και να υπάρξουν σωρηδόν καταγγελίες για τις μυστικές φυλακές των ΗΠΑ ανά τον κόσμο... και να δεήσει ο ΟΗΕ να ασχοληθεί. Ετσι χτες, μετά τη σωρεία των «καταγγελιών» για το Γκουαντάναμο, ο αρμόδιος επί της καταστολής των βασανιστηρίων εισηγητής του ΟΗΕ Μάνφρεντ Νόβακ αξίωσε τη διεξαγωγή έρευνας για «πολύ σοβαρές» καταγγελίες που θέλουν τις ΗΠΑ να κρατούν υπόπτους για τρομοκρατική δράση σε μυστικά πλοία - φυλακές που πλέουν στον Ινδικό Ωκεανό.

«Υπάρχουν πολύ πολύ σοβαρές κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μυστικά κρατητήρια κυρίως επί πλοίων» δήλωσε την Τρίτη ο Αυστριακός εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται παρά για φήμες, αλλά φαίνονται αρκετά θεμελιωμένες ώστε να αξίζουν τη διεξαγωγή έρευνας».

Προ ημερών ο Νόβακ και τρεις ακόμη εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αρμόδιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας για τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων στο Γκουαντάναμο, καθώς εδώ και ένα χρόνο δεν έχει υπάρξει απάντηση των ΗΠΑ σε αίτηση επίσκεψης στο Γκουαντάναμο και σε άλλους τόπους κράτησης ανά τον κόσμο.

«Δεχτήκαμε, έπειτα από αίτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου να περιορίσουμε κατ' αρχάς την έρευνά μας στο Γκουαντάναμο, αλλά ακόμη και στην περίπτωση αυτή δεν πήραμε θετική απάντηση» δήλωσε ο Νόβακ.

Περίπου 520 «ξένοι μαχητές» κρατούνται μέχρι σήμερα χωρίς απαγγελία κατηγορίας στο Γκουαντάναμο, ενώ και άλλοι ύποπτοι είναι πιθανόν να κρατούνται σε μυστικούς τόπους την ύπαρξη των οποίων δεν έχει παραδεχτεί η Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ