Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΩΦΟΥΣ
Τμηματικές υποσχέσεις μακριά από τις ανάγκες

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση των κωφών παιδιών με τους γονείς τους και τους διερμηνείς
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση των κωφών παιδιών με τους γονείς τους και τους διερμηνείς
Υποσχέσεις και μάλιστα τμηματικές που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους έδωσε χτες η κυβέρνηση στους κωφούς που πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ύστερα από συνάντηση αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Κωφών της Ελλάδος με το διευθυντή του υπουργείου Οικονομίας και με τη γενική γραμματέα πρόνοιας του υπουργείου Υγείας, υπήρξαν δεσμεύσεις για την καταβολή του απαιτούμενου ποσού για τους διερμηνείς (δηλαδή όσων γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα) με υπουργική απόφαση καθώς και η πρόβλεψη κωδικού για το αντίστοιχο κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2006. Επίσης υπήρξε δέσμευση για την καταβολή των δεδουλευμένων των διερμηνέων από το 2004 μέχρι σήμερα και η υπαγωγή των σχολείων και σχολών των κωφών στο υπουργείο Παιδείας.

Τη στάση της κυβέρνησης διευκόλυνε και το περιορισμένο διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας, που εκτός απ' τα αιτήματα για τους διερμηνείς, συμπληρώνεται με τα αιτήματα για την επέκταση των επιδομάτων στους κωφούς και βαρήκοους μεταξύ 25 και 65 ετών, διότι τώρα επιδοτούνται μόνο όσοι είναι μέχρι 25 ετών και από 65 και πάνω.

Το περίγραμμα ενός διεκδικητικού πλαισίου που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των κωφών διατύπωσε εκ μέρους της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αναπήρων ο Μάριος Καμακάρης, τονίζοντας ότι η πολιτική που πλήττει τους κωφούς είναι η ίδια με αυτή που πλήττει τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους γονείς και κηδεμόνες και τους εργαζόμενους γενικότερα. Αν, συνέχισε, δεν υπάρξουν δημόσιες υπηρεσίες με πλήρως κρατικό προϋπολογισμό, δωρεάν παροχές διερμηνείας στους κωφούς, δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική αγωγή με επιστημονικο-τεχνική υποστήριξη και με παροχή της κοινωνικής σύνταξης στους κωφούς που τώρα δεν την παίρνουν, τότε τα προβλήματα των κωφών θα διαιωνίζονται και θα χειροτερεύουν.

  • Το πρωί οι κωφοί με τους γονείς τους και τους διερμηνείς συγκεντρώθηκαν έξω απ' το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους φωνάζοντας συνθήματα. Μετά τη συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών έκαναν πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ