Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυροσβεστικά ημίμετρα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές

Με ...πυροσβεστικού χαρακτήρα μέτρα προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις συνέπειες από τη λειτουργία των χιλιάδων ανεξέλεγκτων χωματερών, αφού η οριστική λύση με την υλοποίηση ενός ορθολογικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων έχει παραπεμφθεί στο άδηλο μέλλον.

Ετσι, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προωθεί τροποποίηση της πυροσβεστικής διάταξης 9/2000 που αφορά στις πυρκαγιές σε ανεξέλεγκτες χωματερές, οι οποίες προβλέπουν: Τη σύσταση τριμελούς επιτροπής, που θα αποτελείται από έναν αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, έναν της ΕΛ.ΑΣ και έναν δασολόγο ή δασοπόνο, οι οποίοι θα διενεργούν επιθεωρήσεις των χωματερών για να διαπιστωθούν αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας. Η επιθεώρηση αυτή γίνεται πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και η έκθεση που θα συντάσσει η Επιτροπή θα υποβάλλεται στον οικείο Δήμο, στην αρμόδια διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και στην αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ θα κοινοποιείται και στην αρμόδια εισαγγελία.

Παράλληλα, οι Δήμοι και οι Κοινότητες καθίστανται πλήρως υπεύθυνοι και υπόλογοι σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς φύλαξης των ανεξέλεγκτων χωματερών, καθώς και να υπάρχει - τις μέρες με υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιά - υδροφόρο όχημα στην περιοχή με μέριμνα του οικείου δήμου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπονται πέραν των ποινικών κυρώσεων και πειθαρχικές, οι οποίες θα επιβάλλονται στα αιρετά όργανα των ΟΤΑ.

Σημειώνουμε ότι με βάση μελέτη που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας είναι 2.626, εκ των οποίων 1.173 ανενεργές και 1.453 ενεργές. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πρόγραμμα κλεισίματος και αποκατάστασης με ορίζοντα το 2008 για τις 2.031 από αυτές. Για τις υπόλοιπες 595 ανεξέλεγκτες χωματερές προβλέπεται ότι ΘΑ καταργηθούν και ΘΑ αποκατασταθούν όταν ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, δηλαδή «ζήσε μαύρε μου»...

  • Την παράνομη χρησιμοποίηση των δοκίμων ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ως οδηγών σε πυροσβεστικά οχήματα, καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Επισημαίνει πως αυτό το γεγονός δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων και ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ