Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεκδικούν σύγχρονη, φτηνή και ασφαλή ακτοπλοΐα

Σήμερα στη Ρόδο, στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στο λιμάνι. Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Σάμου στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

«Επί ποδός» για φτηνές, ασφαλείς, σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, κόντρα στην αντιλαϊκή, φιλοεφοπλιστική πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραμένουν οι νησιώτες. Ενώ όλο και περισσότεροι μαζικοί νησιωτικοί φορείς συσπειρώνονται στην πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών συνδικάτων και του ΚΚΕ για τη συγκρότηση δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, βλέποντας ότι δεν μπορεί η ακτοπλοΐα να αποτελεί τσιφλίκι των εφοπλιστών. Στα πλαίσια αυτά σήμερα στις 6 το απόγευμα οι κάτοικοι της Ρόδου, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο του νησιού και προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής, θα συγκεντρωθούν στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το λιμάνι.

Οι κάτοικοι της Ρόδου διαμαρτύρονται, καθώς η κατάσταση στην ακτοπλοΐα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της περιοχής «σε μια σειρά κρίσιμους τομείς, όπως της απασχόλησης, της ταξιδιωτικής, τουριστικής και μη, κίνησης με όλες τις προεκτάσεις που αυτό έχει, της διακίνησης αγαθών και προϊόντων, της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους, της ίδιας της αναπτυξιακής προοπτικής». Το ΕΚΡ χαρακτηρίζει πρόκληση το γεγονός ότι για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» οι πραγματικοί ένοχοι, εφοπλιστές και πολιτικοί τους εκπρόσωποι, μένουν ατιμώρητοι και τονίζει: «Η διοίκηση του ΕΚΡ είναι πεισμένη πως η λύση του ακτοπλοϊκού προβλήματος προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων είναι μία. Η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, καθώς όλες οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και ως εκ τούτου πρέπει να παρέχονται από δημόσιο οργανισμό».

Στο μεταξύ επιστολή προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας απέστειλε το Εργατικό Κέντρο Σάμου, με αφορμή το δημοσίευμα του «Ρ» στις 19 Ιούνη που αφορούσε τις επικίνδυνες μετασκευές στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ» του εφοπλιστή Αγούδημου, που είναι παρόμοιες με αυτές του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Συγκεκριμένα κάτω από το γκαράζ του «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ» και σε χώρο που θα έπρεπε να ήταν στεγανά έχουν κατασκευαστεί καμπίνες για επιβάτες!

Το ΕΚΣ με την επιστολή του ζητά από το ΥΕΝ: «Να ενημερώσετε εγγράφως εμάς και όλο το σαμιακό λαό ότι οι τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν επηρεάζουν την ασφάλεια του πλοίου και εάν είναι νόμιμο. Τι θα κάνετε για να προστατεύσετε τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες απέναντι στην όποια αυθαίρετη ενέργεια των εφοπλιστών. Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πιστοποιητικά ασφαλείας». Ενώ τονίζει ότι «η ίδια η πολιτική σας, αυτή της "απελευθέρωσης", είναι που αυξάνει την ασυδοσία των εφοπλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ