Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε «οριακό σημείο» η Δικαιοσύνη

«Εξαιρετικά κρίσιμη» είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δικαιοσύνη και έχει φτάσει σε «οριακό σημείο»! Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες οι εκπρόσωποι όλων των δικαστικών ενώσεων, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, καθώς και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη διαιωνίζονται εδώ και αρκετά χρόνια, επισημάνθηκε, και είναι αποτέλεσμα ελλείψεων που υπάρχουν στο χώρο των δικαστηρίων, αλλά και εγγενών αδυναμιών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν και τα φαινόμενα διαφθοράς δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων, που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας.

Οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης αναφέρθηκαν και σε εξωθεσμικά κέντρα και παράγοντες που προσπάθησαν να εισχωρήσουν αθέμιτα στη Δικαιοσύνη, «με σκοπό τον έλεγχο του θεσμού και τη χειραγώγηση των λειτουργών του για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων τους». Ωστόσο, όταν ζητήθηκαν να κατονομάσουν τα εξωθεσμικά κέντρα, αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Για τα κρούσματα διαφθοράς με τους επίορκους δικαστές, ανέφεραν ότι «πρέπει να ελεγχθούν με αυστηρότητα και να παταχθούν με τρόπο αμείλικτο, χωρίς καμιά επιείκεια και διάθεση συμβιβασμού».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Σ. Μπάγιας μίλησε για ανάπτυξη «παραεξουσιών», που προσπαθούν να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη, ενώ ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Π. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε σε έλλειμμα των ελεγκτικών και πειθαρχικών μηχανισμών.

Η Ειρ. Γιανναδάκη, πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, αναφέρθηκε στις ευθύνες της πολιτείας για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι όταν θέλει η πολιτεία «να καθυστερήσει την απονομή παροχών, ή την καταβολή αποζημιώσεων κλπ., επιβαρύνει τα δικαστήρια με σειρά υποθέσεων για τις οποίες έχουν λυθεί αμετακλήτως τα νομικά ζητήματα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ή την Ολομέλεια του ΣτΕ». Οι υποθέσεις αυτές δε θα έπρεπε να είχαν φτάσει στα δικαστήρια, συνέχισε η Ειρ. Γιανναδάκη, με αποτέλεσμα «ο δικαστής να εισπράττει την απαξίωση από τον πολίτη», όταν αυτός αναμένει «να εισπράξει τις απαιτήσεις του από το Δημόσιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβληματική και ακριβή η Δικαιοσύνη (2009-01-27 00:00:00.0)
Να σταματήσει το καθεστώς διώξεων (2008-04-17 00:00:00.0)
Πρόταση για δίκες μέχρι τις 8 το βράδυ (2006-12-05 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση επιχειρεί τον έλεγχο των δικαστηρίων (2006-02-14 00:00:00.0)
Ασφυκτικά τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης (2004-09-23 00:00:00.0)
Διαμαρτύρονται και οι δικαστικοί (2001-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ