Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΤΟΜΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ορκος συνέχισης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης!

Η πορεία στη Λάρισα...
Η πορεία στη Λάρισα...
Την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, έδωσαν τα «κόκκινα» νιάτα που συμμετείχαν στο 14ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στο Στόμιο Λάρισας. Τιμώντας, όπως αρμόζει, την 60ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, πολλοί νέοι και νέες από τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Εύβοια έστησαν το δικό τους «κόκκινο» στρατηγείο στη γνώριμη παραλία του Στομίου, που για μια ακόμα φορά φιλοξένησε την αγωνιστική συνάντησή τους. Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο κορυφώθηκε την Κυριακή με την μαχητική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στους δρόμους της Λάρισας, η οποία κατέληξε στην 1η Στρατιά. Εκεί, όπου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό στρατηγείο, το ευρωστρατηγείο.

Η διαδήλωση ξεκίνησε το απόγευμα από την πλατεία Λαού. Κρατώντας κόκκινες σημαίες και με έντονο αγωνιστικό παλμό, οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης. Καταλήγοντας στην 1η Στρατιά κι ενώ βροντοφώναζαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ μετέφερε στον αξιωματικό υπηρεσίας, με τον οποίο συναντήθηκε, το μήνυμα καταδίκης της εγκατάστασης του ευρωστρατηγείου στην περιοχή και στη χώρα. «Εξω το Ευρωστρατηγείο του Θανάτου, Ανυπακοή και Απειθαρχία στην ΕΕ» ήταν και ένα από τα συνθήματα των πανό της ΚΝΕ που δέσποζαν στο χώρο της «κόκκινης» κατασκήνωσης. Εξέχουσα θέση είχε και το περίπτερο με την έκθεση φωτογραφίας και άλλων ντοκουμέντων από τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Και δίπλα ήταν τα ταμπλό όπου αναγραφόταν ο όρκος τιμής των νέων της ΚΝΕ προς τους ήρωες της Αντιφασιστικής Νίκης: «Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο» και «Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, παλεύουμε για Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία».

...και η κατασκήνωση
...και η κατασκήνωση
Βεβαίως, όπως πάντα, πλούσιο ήταν το πρόγραμμα και από πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, όπως τραγούδι και χορός από τοπικά συγκροτήματα.

«Μέτωπο λαϊκό», η απάντηση!

Την εκδήλωση που έγινε το Σάββατο για την Αντιφασιστική Νίκη άνοιξε ο Γ. Κορίτσας, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ο οποίος επισήμανε το χρέος των νέων να διδαχθούν από το ηρωικό έπος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Σ' αυτό το χρέος αναφέρθηκε και ο Μ. Μαΐλης, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που τόνισε: «Είναι χρέος μας, χρέος των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, χρέος των δασκάλων που σέβονται την επιστήμη, να αποκαλύψουμε το ρόλο και το στόχο της διεθνούς πλουτοκρατίας και των φερεφώνων της, που "ξαναγράφουν" την ιστορία, ειδικότερα την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα αντιμετωπίσουμε τόσο τους διαστρεβλωτές, όσο και τον οπορτουνισμό, που επιτίθεται και στον τομέα της ιστοριογραφίας, κάνοντας λόγο για την "αντιφασιστική ιδεολογία" που πρέπει ν' αποκτήσουν οι λαοί, που πρέπει ν' αποκτήσει η ΕΕ, αν γνωρίσουμε σε βάθος την αλήθεια», δηλαδή το ρόλο του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος στη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού, το ρόλο των καπιταλιστικών δήθεν «δημοκρατικών» δυνάμεων, και, βεβαίως, τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το μακελειό.

Τόνισε ακόμα ότι αυτοί που κρύβουν τις αιτίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή προσπαθούν να αναποδογυρίσουν τα γεγονότα είναι οι ίδιοι που στηρίζουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, που προκαλούν ή συμμετέχουν σε πολέμους κατά των λαών και χωρών, με πρόσχημα τα τελευταία χρόνια την πάταξη της τρομοκρατίας και τη δήθεν υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταλήγοντας, ο Μ. Μαΐλης σημείωσε ότι «η απάντηση της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Μέτωπο Λαϊκό Αντιιμπεριαλιστικό. Μέτωπο με βάθος οικοδόμησης στο κοινωνικό πεδίο. Μέτωπο που θα στοχεύει στην εξουσία. Τη λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία. Και, βεβαίως, αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο δεν κτίζεται δίχως σταθερό και επί της ουσίας μέτωπο κατά της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού. Τα παραπάνω δείχνουν απόλυτη συνέπεια και στο σύνθημα "ποτέ πια φασισμός και πόλεμος" και στην πεποίθηση ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι μόνο αναγκαίος, είναι και επίκαιρος».


Ελένη ΤΖΗΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ