Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ
«Αντιτρομοκρατική» συνεργασία

ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αμερικανική CIA και η γαλλική DGSE βρίσκονται σε στενή συνεργασία και έχουν συγκροτήσει από το καλοκαίρι του 2002 ένα «μυστικό κέντρο συντονισμού κατά της τρομοκρατίας», με την κωδική ονομασία «Συμμαχική βάση», στο Παρίσι. Αυτό υποστηρίζει, επικαλούμενη τόσο Αμερικανούς όσο και Γάλλους αξιωματούχους, η εφημερίδα «Washington Post», υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για απλή συνεργασία, αλλά σχεδόν για μια «κοινή οργανωτική δομή».

Επικεφαλής, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, έχει τεθεί ένας Γάλλος στρατηγός και υπάρχει συνεργασία «χαλαρότερου χαρακτήρα» με μυστικές υπηρεσίες και πράκτορες πολλών άλλων χωρών. Αυτό το εγχείρημα έχει, ήδη, κατά την «Washington Post» πάντα, αποδώσει καρπούς, καθώς φέρεται να οδήγησε στη σύλληψη του Γερμανού ισλαμιστή Κριστιάν Γκαντσάρσκι, το 2003, που θεωρούνταν ένα από τα υψηλότερα στελέχη της «αλ Κάιντα» στην Ευρώπη.

Μάλιστα, η νέα αυτή «οργανωτική κοινή δομή κατά της τρομοκρατίας» φέρεται να διευκολύνει τη δράση των πρακτόρων των διαφόρων υπηρεσιών, καθώς καθιστά δυνατό τον υπερσκελισμό των εθνικών νομοθεσιών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, το άρθρο αναφέρει το γεγονός ότι, διά μέσου αυτού του «Συμμαχικού Κέντρου», οι Γερμανοί πράκτορες έχουν πρόσβαση στα αρχεία της αστυνομίας της χώρας του, κάτι που εντός Γερμανίας απαγορεύεται από το νόμο.

Την ύπαρξη «στενής συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας» μεταξύ Γαλλίας - ΗΠΑ επιβεβαίωσε η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας. Η Μισέλ Αγιό Μαρί, όμως, μίλησε για συνεργασία στον «τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και της πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών», αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιβεβαιώσει την ύπαρξη κάποιου είδους «κοινής οργανωτικής δομής», εκτιμώντας ότι στο σχετικό άρθρο «περιέχονται αλήθειες και φαντασιώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ