Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Δεν είμαστε επαίτες»

ΛΙΒΥΗ.-

Με την έκκληση - παρότρυνση του οικοδεσπότη ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, να σταματήσουν επιτέλους τα αφρικανικά κράτη «να ζητούν ελεημοσύνη», ξεκίνησε χτες η Σύνοδος της Αφρικανικής Ενωσης, με αποκλειστικό στόχο την κατάληξη και τη διαμόρφωση των απόψεων των χωρών της μαύρης ηπείρου για την καταπολέμηση της φτώχειας, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της συνάντησης της Ομάδας των Οκτώ ισχυροτέρων κρατών - G8.

Οι ηγέτες των 40 αφρικανικών κρατών θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν κοινή στάση για να διεκδικήσουν τουλάχιστον μία θέση μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αφρική και επίσης θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία έστω κατά προσέγγιση κοινή στάση για το εμπόριο και τη βοήθεια.

Ο Μουαμάρ Καντάφι κατά τη διάρκεια της 30λεπτης εναρκτήριας ομιλίας του ευχαρίστησε το Βρετανό πρωθυπουργό για τον «ενθουσιασμό» του για τη «βοήθεια προς την Αφρική», αλλά τόνισε ότι δε θα πρέπει να ξεχνά ότι τα αφρικανικά κράτη «δεν είναι ζητιάνοι στις πόρτες των πλουσίων». Σημείωσε, τέλος, ότι τα αφρικανικά κράτη διαφωνούν με τους όρους της βοήθειας που έχουν θέσει Αμερικανοί και Ευρωπαίοι...

«Η Αφρική έχει τη βούληση, αλλά δε διαθέτει τα μέσα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Σομαλίας, Αμπντουλαχί Σεΐχ Ισμαήλ, που πρόσθεσε ότι «η G8 έχει όλα τα μέσα. Είναι πολύ σημαντικό να συνδυαστεί η πολιτική βούληση με τα μέσα που διαθέτει η G8 για να βοηθήσει την Αφρική».

Οι ηγέτες της Αφρικανικής Ενωσης αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, για τους πολέμους στην αφρικανική ήπειρο και να ζητήσουν αυξημένη διεθνή χρηματοδότηση για τις ειρηνευτικές αποστολές της Αφρικανικής Ενωσης, ιδιαίτερα για τη μικρή δύναμη των λιγότερων από 3.000 στρατιωτών και παρατηρητών στην περιοχή Νταρφούρ στο Δυτικό Σουδάν.

Η Αφρικανική Ενωση με 53 κράτη-μέλη ιδρύθηκε το 2002 ως διάδοχος της Οργάνωσης για την Αφρικανική Ενότητα. Διαθέτει Εκτελεστική Επιτροπή, Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και Δικαστήριο, ενώ η έδρα της είναι στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Τα έθνη έχουν «ευθύνη να προστατεύουν» τους λαούς από τις γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και τις εκστρατείες εθνικών εκκαθαρίσεων, αν οι κυβερνήσεις τους αποτυγχάνουν να το κάνουν, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου Ταμείου για τη Δημοκρατία, το οποίο «θα προσφέρει βοήθεια στις χώρες που επιζητούν την εγκαθίδρυση ή την ενίσχυση της δημοκρατίας τους».

Επίσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αναφερόμενος στην κρίση στην επαρχία Νταρφούρ στο Σουδάν, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα άργησε πάρα πολύ να αντιδράσει στην κρίση, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος δεν έμαθε τίποτα από την κρίση στη Ρουάντα, αναφερόμενος στη γενοκτονία που συντελέστηκε στην αφρικανική χώρα το 1994. Ετσι, στην περίπτωση του Σουδάν, ο ΓΓ του ΟΗΕ όχι τυχαία φυσικά... ζητά να συνεχιστεί η διεθνής δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2017-07-01 00:00:00.0)
Εντείνεται η αντιπαράθεση (2006-11-18 00:00:00.0)
Απορρίπτει το στρατό του ΟΗΕ (2006-07-04 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές και στην επιχείρηση στο Νταρφούρ... (2005-06-10 00:00:00.0)
Επίδειξη «ενότητας» (2004-06-12 00:00:00.0)
Η Αφρική, ο πιο αδύναμος κρίκος (2002-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ