Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Πείραμα με κομήτη

Την ελπίδα ότι μπορούν να αποκτήσουν σημαντικά στοιχεία για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, δίνει στους επιστήμονες της ΝΑSΑ (της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ) το επιτυχημένο πείραμα που έκαναν, μετά την πρόσκρουση της διαστημικής βολίδας «Impactor» που εκτόξευσε το διαστημόπλοιο «Deep Impact» στον κομήτη Τέμπελ 1.

Η θεαματική πρόσκρουση έγινε σε απόσταση 134 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και απελευθέρωσε ένα σύννεφο από υλικά του υπεδάφους του κομήτη, που είχαν σχηματιστεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια στη διάρκεια της γέννησης του ηλιακού μας συστήματος. «Τώρα, μπορούμε να έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος» τόνισε ο διευθυντής του εργαστηρίου Τσαρλς Ελάτσι. «Η επιτυχία ξεπερνά τις προσδοκίες μας», πρόσθεσε. Η πρόσκρουση έγινε στις 08.52 (ώρα Ελλάδος). Η βάρους 370 κιλών και μεγέθους... πλυντηρίου διαστημική βολίδα, δημιούργησε στον κομήτη έναν κρατήρα μεγέθους όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με την επιχείρηση αυτή θα ανακαλύψουν τα μυστικά της προέλευσης του ηλίου και της Γης, καθώς τα υλικά των κομητών εμπεριέχουν αρχέγονα στοιχεία της συγκρότησης του ηλιακού μας συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ