Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Συνταγές για περισσότερα φοροέσοδα

Στριμώχνουν τους ΕΒΕ και μικρές επιχειρήσεις με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή

Σενάρια για περισσότερα φοροέσοδα σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων απεργάζεται η κυβέρνηση, η οποία αξιοποιεί τα πορίσματα και τις γνωματεύσεις που η ίδια έχει παραγγείλει σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τις επόμενες μέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παραδίδει στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη το πόρισμά του για την αποδοτικότερη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους, στο όνομα της «απλοποίησης, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος». Ηδη το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με τους εκπροσώπους των μεγαλοβιομηχάνων του ΣΕΒ και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες προκειμένου να συμπεριλάβει στο πόρισμά του τις κατευθύνσεις και αξιώσεις τους. Εν προκειμένω, δηλαδή, ισχύει η παροιμία «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Η πραγματική τους στόχευση είναι το μεγάλωμα της φορολογικής επιβάρυνσης των μικρών επιχειρήσεων και των ΕΒΕ, σε μια περίοδο που σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου θεσμοθετούνται νέα προνόμια και απαλλαγές.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι κατευθύνσεις στις οποίες «προτρέπει» την κυβέρνηση ο ιμπεριαλιστικός Οργανισμός, είναι οι παρακάτω:

  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Στο υπουργείο Οικονομικών τις υπολογίζουν σε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσα από αυτά θεωρούνται ακόμη εισπράξιμα. Το ΔΝΤ προτείνει την είσπραξή τους μέσω των φοροελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό ο «ελεγκτής» πριν από κάθε άλλη ενέργεια θα επιδίδει στους επαγγελματίες τα «βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη», καλώντας τους να προχωρήσουν στην εξόφλησή τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι μικρές επιχειρήσεις θα έρχονται αντιμέτωπες με δικαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις κ.α. Ο εκβιασμός είναι ολοφάνερος, αλλά προσκρούει στο «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
  • «Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις»: Ζητούμενο είναι η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συστημάτων της Εφορίας και παραπέρα η εντατικοποίηση των φοροελέγχων που όμως θα γίνονται περισσότερο «στοχευμένα» σε κλάδους και επαγγελματίες για τους οποίους υπάρχουν «ενδείξεις» παραβατικότητας. Το πόνημα των ...«τεχνοκρατών» του ΔΝΤ δεν έχει να προσθέσει κάτι το καινούριο: Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ήδη λειτουργεί σε αυτήν την κατεύθυνση και το πόνημα του ΔΝΤ έρχεται αποκλειστικά και μόνο να καλλιεργήσει κλίμα «φοροϋστερίας» σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των ΕΒΕ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ορισμένα σενάρια φορολογικής κλίμακας των προσωπικών εισοδημάτων στην κατεύθυνση μεγάλης μείωσης του φόρου στα υψηλά εισοδήματα και αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα, προωθείται η «λύση» τους ενός και μοναδικού φορολογικού συντελεστή στο 25%, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ύψος του εισοδήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάνω από 5,5 δισ. τα ματωμένα πλεονάσματα σε ένα 7μηνο (2024-08-24 00:00:00.0)
Η φορολογική μεταρρύθμιση και ο ταξικός χαρακτήρας της (2006-09-17 00:00:00.0)
Ψάχνονται για τα «ληξιπρόθεσμα χρέη» (2005-08-31 00:00:00.0)
Οδηγίες «επιστημονικής» φοροαφαίμαξης (2005-07-15 00:00:00.0)
Ετοιμο το πόρισμα του ΔΝΤ (2005-07-14 00:00:00.0)
Παρέμβαση στήριξης στους "μη έχοντες" (1996-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ