Σάββατο 16 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Συσπείρωση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της διοίκησης

Η ανάγκη στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές να αναδειχτεί ο πόλος συγκρότησης και συσπείρωσης ενός ισχυρού ριζοσπαστικού, αγωνιστικού ρεύματος, που θα παλεύει και θα διεκδικεί για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, θα αντιστέκεται στη γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση, η οποία εκφράζεται και μέσα από τους δήμους, αναδείχτηκε στην προχθεσινή σύσκεψη της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα.

Επισημάνθηκαν οι συνολικότερες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ με την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αναδιαρθρώσεις, που, μεταξύ άλλων, καταργούν τη μόνιμη και σταθερή εργασία, εμπορευματοποιούν την Υγεία και την Παιδεία, υποβαθμίζουν και περιορίζουν την πρόσβαση στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, προωθούν το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η δημοτική αρχή στο Δήμο Ιωαννιτών, τονίστηκε, λειτουργεί ως μοχλός υλοποίησης της παραπάνω αντεργατικής πολιτικής. Χρεώνει το δήμο με δάνεια, επιβαρύνοντας τους δημότες. Αυξάνει τα τέλη και επιβάλλει νέους φόρους (χαράτσι έως 100 ευρώ το μήνα στους παιδικούς σταθμούς), ξεπουλά το δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες (ΟΑΣΗ, ΞΕΝΙΑ, Γιαννιώτικο Σαλόνι) προωθεί τη μερική απασχόληση (4ωρη εργασία) για 83 εργαζόμενους. Επίσης, δέχεται αδιαμαρτύρητα τη χαμηλή χρηματοδότηση από το κράτος και την παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίοι ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ συνολικά.

Ακόμη, όμως, και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ιωαννιτών («Γιάννενα Πρώτη Πόλη», «Συνεργασία Πολιτών»), με εξαίρεση τη ΔΑΣ, δε διαφοροποιούνται σε ζητήματα βασικών αρχών. Με την ανοχή ή τη σύμπραξή τους, συντελούν στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στην προχθεσινή σύσκεψη της ΔΑΣ, συστάθηκε Γραμματεία για το συντονισμό και τη δράση της παράταξης το επόμενο διάστημα, στη βάση των λαϊκών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες της πόλης, όπως ανεργία, κοινωνική ασφάλιση, παιδεία, υγεία, ειρήνη, ναρκωτικά κ.ά. Στη συζήτηση που έγινε, υπογραμμίστηκε η ανάγκη η παράταξη να αποκτήσει πιο έντονο κινηματικό χαρακτήρα. Να συσπειρώνει φορείς και παράγοντες, που θα παλεύουν μαζί με το λαό ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που υλοποιούνται και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ