Σάββατο 16 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Γκαράζ με τη «ληστρική» σύμβαση παραχώρησης

Την τακτική της παραχώρησης σε ιδιώτη, έργων που κατασκευάζει ο δήμος ακολούθησε στην τελευταία συνεδρίασή του, η διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου, όταν και στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατασκευή ενός μεγάλου υπόγειου γκαράζ 650 θέσεων με σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη. Ο χώρος βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, δίπλα στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου κάτω από τη λεωφόρο Δημοκρατίας.

Αμεση ήταν η αντίδραση της παράταξης «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» και του Δημοτικού Συμβούλου Στέλιου Ορφανού, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή του έργου. Υπέδειξε, δε, την ταύτιση των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέσα στο Δήμο με αυτήν της κυβέρνησης της ΝΔ που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η διοίκηση, όμως, δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Στην ίδια συνεδρίαση αποφάσισε τη λήψη δανείου για την επισκευή δημοτικών κτιρίων, αφού δεν αρκούν τα χρήματα του δήμου, για να επισκευαστούν. Οπως τόνισε ο Στ. Ορφανός, η πολιτική του δανεισμού που ακολουθεί ο Δήμος Ηρακλείου, επιβεβαιώνει την άρνηση να διεκδικήσει ο δήμος από το κράτος αυτά που του οφείλει, επιλέγοντας κάθε φορά τα βάρη να τα πληρώνουν οι δημότες. Αποφασίστηκε ακόμα να προχωρήσει η δημοπράτηση ορισμένων έργων χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδότες, όπως η ανάπλαση της χωματερής που χρησιμοποιεί ο δήμος και που απειλείται με πρόστιμο από την ΕΕ, λόγω της πλήρους έλλειψης μέτρων υγιεινής.

Εντονη συζήτηση έγινε, μετά από ερώτηση του Στ. Ορφανού, για το όργιο των αυθαιρεσιών που χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή για τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που επιβαρύνει τους δημότες. Η δημοτική αρχή στην αδυναμία της να αντιπαραθέσει επιχειρήματα και να δικαιολογήσει τη στάση της κατέφυγε σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και φραστικές επιθέσεις για να μη γίνει συζήτηση που τελικά πραγματοποιήθηκε μεταμεσονύκτιες ώρες και απάντησε με υπεκφυγές και αοριστίες.

Ο Στέλιος Ορφανός κατήγγειλε, επίσης, την άσκοπη σπατάλη δημόσιου χρήματος για την κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου με την προσθήκη υπόγειων θέσεων στάθμευσης που η κάθε μία θα κοστίζει 50 εκατ. δρχ., ενώ ο δήμος δεν έχει λεφτά, με αποτέλεσμα να αυξάνει τα τέλη και να παίρνει δάνεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϋπολογισμός ενίσχυσης των επιχειρηματιών (2008-12-20 00:00:00.0)
Συγχρονισμένα πυρά κατά των λαϊκών συμφερόντων (2005-11-06 00:00:00.0)
Στην ίδια και χειρότερη ρότα της κυβερνητικής πολιτικής (2003-02-28 00:00:00.0)
Πρόταση διαλόγου για να προσφέρει ο δήμος έργο (1998-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ