Κυριακή 24 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία νέα φοροεισπρακτικά μέτρα

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά εναλλακτικών σεναρίων, για αύξηση των φορολογικών εσόδων από τους «συνήθεις υπόπτους» - δηλαδή τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες και ΕΒΕ - τα οποία θα εφαρμοστούν στους επόμενους μήνες

Οι κυβερνώντες αξιοποιούν πάντα τη φορολογία στα ακίνητα και αυτοκίνητα, σαν την εύκολη λύση για αύξηση των κρατικών εσόδων

Eurokinissi

Οι κυβερνώντες αξιοποιούν πάντα τη φορολογία στα ακίνητα και αυτοκίνητα, σαν την εύκολη λύση για αύξηση των κρατικών εσόδων
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ΕΒΕ, τα λαϊκά στρώματα της χώρας θα κληθούν για μια ακόμη φορά από την κυβέρνηση να σηκώσουν τα φορολογικά βάρη και ταυτόχρονα να αναπληρώσουν τις ιδιαίτερα προκλητικές φοροαπαλλαγές που θεσμοθετήθηκαν σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι στους επόμενους μήνες έρχονται συνοδευτικά φορολογικά μέτρα σε συνέχεια του «εαρινού πακέτου» που περιλάμβανε τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, η κυβέρνηση της ΝΔ, αναζητώντας πλάτες στην εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας - σε βαθμό ανοιχτής λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων - κατέφυγε στις εκθέσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στόχος τους είναι η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση με τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου της υποταγής. Τα χειρότερα για το λαό είναι μπροστά: Το ΔΝΤ μετά και από τις εισηγήσεις που δέχτηκε από τις ντόπιες ενώσεις συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου (ΣΕΒ και άλλων) παρέδωσε στην κυβέρνηση τις «προτάσεις» του.

Το ίδιο και ο ΟΟΣΑ, οι συνταγές του οποίου αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής και της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης: Οι «συνταγές» για την οικονομική πολιτική που πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ, προβλέπουν μεταξύ άλλων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση στο ήδη εξευτελιστικό μεροκάματο της «ανειδίκευτης» - και όχι μόνον - εργασίας. Και από κοντά οι συνταγές για αύξηση των φόρων κατανάλωσης, αφαίμαξης των ΕΒΕ και πολλά αντίστοιχα. Και «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» αλλά περί άλλα τυρβάζει. Το ίδιο και οι συνοδοιπόροι της εγκληματικής για το λαό πολιτικής που εφαρμόζουν. Και όλα αυτά στο όνομα των... αντοχών της οικονομίας, η οποία - όλως περιέργως - αντέχει κάθε είδους απλοχεριά για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και την πλουτοκρατία.

Το ΔΝΤ χωρίς περιστροφές αξιώνει τη λήψη φορομπηχτικών μέτρων ταχύτατης απόδοσης. Μία τέτοια πηγή είναι οι «ληξιπρόθεσμες οφειλές» προς την εφορία, τις οποίες οι ίδιοι υπολογίζουν σε 17 με 18 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να είναι σε θέση να υπολογίσουν και πόσα από αυτά είναι δυνατό να εισπραχτούν. Ο ιμπεριαλιστικός Οργανισμός καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει «νέες τεχνικές είσπραξης» γιατί όπως ισχυρίζονται οι «πολλές δόσεις» δεν είναι αποδοτικές. Ορθά - κοφτά αξιώνουν κατασχέσεις, λουκέτα και άλλα της ίδια λογικής μέτρα. Πρόκειται για στρατηγική στόχευση του μεγάλου κεφαλαίου. Ερχεται να στριμώξει ακόμη περισσότερο τις μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι ελέω ανταγωνιστικότητας πετάγονται στον Καιάδα του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού. Η πολιτική τους έρχεται να ανακατανείμει την επιχειρηματική πίτα, να ενδυναμώσει τη διαδικασία συγκέντρωσης - συγκεντροποίησης και μέσω του φορολογικού συστήματος.

Το συνοδευτικό φοροπακέτο

Η κυβέρνηση δηλώνει απόλυτα έτοιμη να προχωρήσει (ελπίζουν «να μη χρειαστεί», λένε) και σε νέο συνοδευτικό πακέτο. Το κλίμα προετοιμάζεται βαθμιαία με επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων. Το τελευταίο διάστημα κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία προχωρούν σε ειδικές επεξεργασίες για το βαθμό αποδοτικότητας (διάβαζε φορομπηχτικότητα) των προτεινόμενων μέτρων. Διακηρυγμένος και αδιαπραγμάτευτος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των «ελλειμμάτων» του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2006, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την πολιτική τους και όρος «εκ των ων ουκ άνευ» για την ΕΕ. Στην πραγματικότητα είναι ένα σαθρό άλλοθι για σειρά νέων φορολογικών μέτρων σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων με τις παροτρύνσεις και τις ισχυρές επευφημίες των Βρυξελλών και της πλουτοκρατίας.

Για τους επόμενους μήνες δρομολογούν τα παρακάτω:

  • Ειδικοί φόροι: Με βάση τις «επεξεργασίες» που έχουν στα συρτάρια τους περιμένουν να εισπράξουν πολλά περισσότερα. Πρώτος στόχος είναι η φορολογική επιβάρυνση στα καύσιμα και ειδικά στις βενζίνες. Για το συγκεκριμένο αξιοποιούν και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ που επιτάσσει τη βαθμιαία «προσαρμογή» των ειδικών φόρων αυτής της κατηγορίας με το επιχείρημα ότι η «φορολογία της βενζίνης στη χώρα είναι πολύ χαμηλή»! Σύμφωνα μάλιστα με τις εισηγήσεις που έχουν στα συρτάρια τους, η αύξηση του ειδικού φόρου «δεν επηρεάζει την... ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ετσι η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει την πρώτη δόση στους αμέσως επόμενους μήνες ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους, το 2006.
  • Τέλη κυκλοφορίας: Απόλυτα βέβαιες θεωρούνται ανατιμήσεις της τάξης του 10% ή και περισσότερο. Τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2005 με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2006.
  • Ακίνητη περιουσία: Το πακέτο σκοπεύουν να το περάσουν τμηματικά. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, η κυβέρνηση θα τα έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2005, ώστε από την 1η Γενάρη του 2006 να εφαρμόζονται οι αυξημένοι φόροι. Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη φορολογία μεταβιβάσεων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές) τα αφορολόγητα για πρώτη κατοικία και την εισαγωγή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. Στη συνέχεια θα ανακοινώσουν τις μεγάλες ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες αναμένονται στο εύρος των εμπορικών τιμών.
  • Φορολογική κλίμακα: Η φορολεηλασία μεγαλώνει με το γνωστό «κόλπο» της «μη τιμαριθμοποίησης» της φορολογικής κλίμακας. Κυβερνητικοί παράγοντες «ξεκαθαρίζουν» ότι ο προϋπολογισμός «δεν αντέχει». Πρόκειται για γερό χαράτσι καθώς οι όποιες αυξήσεις δοθούν σε μισθούς - συντάξεις - μεροκάματα θα εξανεμιστούν από την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.
  • Φορολογία κερδών: Αντίθετα το μεγάλο κεφάλαιο και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να επιδοτούνται και το 2006 με νέες φοροελαφρύνσεις σε μια περίοδο εκρηκτικής ανόδου της κερδοφορίας τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε το συντελεστή φορολογίας πάνω στα κέρδη από 35% στο 32% για το 2005. Για το 2006 θα πέσει ακόμη τρεις μονάδες (στο 29%) και έπεται συνέχεια μέχρι το 25%. Καλοπροαίρετα - ίσως - θα ισχυριζόταν κανείς ότι και οι παρίες του «ανταγωνισμού» πληρώνουν φόρους με τους μειωμένους φοροσυντελεστές που ισχύουν για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό όμως είναι απόλυτα ψευδεπίγραφο. Οι ΕΒΕ πληρώνουν πρόσθετα χαράτσια. Ετσι σε πολλές περιπτώσεις φορτώνονται υψηλότατους φόρους ακόμη και αν βρίσκονται κάτω από το επίσημο αφορολόγητο! Αυτή είναι η υποτιθέμενη «ισονομία» του φορολογικού συστήματος.
  • ΕΒΕ - μικρές επιχειρήσεις: Στις παλαιές και νεότερης κοπής συνταγές φοροαφαίμαξης προστίθεται η αύξηση των λεγόμενων «Μοναδιαίων Συντελεστών Καθαρού Κέρδους». Ούτε για το συγκεκριμένο η κυβέρνηση της ΝΔ δε φαίνεται να «κόπιασε» ιδιαίτερα αφού βρήκε τη συνταγή έτοιμη στα συρτάρια της από τους προκατόχους της. Με βάση τις υπάρχουσες επεξεργασίες τους, δρομολογούν, εντελώς αυθαίρετα, μεγάλες αυξήσεις των συντελεστών, που ισχύουν για κάθε επάγγελμα, κατά 10 μέχρι και 15 ποσοστιαίες μονάδες. Και με τον τρόπο αυτό θα επιβαρύνουν τους ΕΒΕ με ακόμη μεγαλύτερα χαράτσια στη βάση των λεγόμενων «αντικειμενικών κριτηρίων».

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η οικονομία αντέχει. Ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος είναι υπεραρκετός ώστε να καλύψει όλες τις σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες. Τα λαϊκά στρώματα τη χώρας πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για την πολιτική του δικομματισμού και των συνεταίρων τους. Να τους γυρίσουν οριστικά και αμετάκλητα την πλάτη. Να δυναμώσουν τη δική τους φωνή στο πλαίσιο του αγωνιστικού μετώπου πάλης.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κι άλλα «θα» για την καταπολέμησή της! (2008-07-25 00:00:00.0)
Φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα (2006-01-28 00:00:00.0)
Ολα για το κεφάλαιο - τα βάρη στο λαό (2005-11-22 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια (2002-12-14 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική στραγγαλισμού τους (2001-11-23 00:00:00.0)
Καταργήστε όλες τις φοροαπαλλαγές εκτός από τις δικές μας (1995-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ