Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβεβαιώσεις ετοιμότητας εκατέρωθεν

Φιλοφρονήσεις και εγκαρδιότητα μεταξύ Σαρόν και Σιράκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στο Παρίσι, μετά από μακρά περίοδο διπλωματικής «ψυχρότητας»

ΠΑΡΙΣΙ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Οι παλαιστινιακές δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας αμέσως μετά την ισραηλινή αποχώρηση». Αυτό τόνισε, χτες, σε όλους τους τόνους, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, απαντώντας σε έκθεση αμερικανικού Ινστιτούτου που περιέγραφε με μελανά χρώματα την κατάσταση στις γραμμές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Αχμάντ Κορέι μαζί με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς βρίσκονται, πλέον, στην πόλη της Γάζας όπου και θα παραμείνουν, για να επιβλέψουν την ισραηλινή αποχώρηση. Τις αντιδράσεις του προκάλεσε η έκθεση του αναφερόμενου ως ανεξάρτητου αμερικανικού Ινστιτούτου Strategic Assessments Initiative, όπου υποστηρίζεται ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις βρίσκονται υπό καθεστώς διάλυσης και αναρχίας, όντας ελλιπώς εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες, ουσιαστικά παντελώς αδύναμες απέναντι στους μαχητές των ενόπλων ισλαμιστικών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

«Ετοιμος» για την αποχώρηση, δήλωνε, και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας. Ο Σαούλ Μοφάζ άφησε να εννοηθεί, χτες, ότι ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει και από τη διαχωριστική νεκρά ζώνη που έχει δημιουργήσει στα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο, γνωστής ως «Philadelphia Road», αφήνοντας την ευθύνη στην αιγυπτιακή πλευρά. Επίσης, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των 7.500 εποίκων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας θα αποχωρήσει οικειοθελώς την επόμενη βδομάδα. Κατά την άποψή του, μετά από δύο μήνες δε θα υπάρχει ούτε ένας Ισραηλινός στρατιώτης εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχει Ισραηλινός στρατιώτης εντός της Δυτικής Οχθης. Αλλωστε, και χτες, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομή με τανκς και εκσκαφείς στην Τζενίν, καταδιώκοντας, όπως υποστήριξε, έναν μαχητή της «Τζιχάντ». Νεαροί Παλαιστίνιοι λιθοβόλησαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που απάντησαν με αληθινά πυρά. Ενας 18χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 5 τραυματίστηκαν. Ο στρατός υποστήριξε ότι δέχτηκε πυρά ενόπλων, που μάλιστα προκάλεσαν τον τραυματισμό 2 Ισραηλινών στρατιωτών.

Ανταλλαγές φιλοφρονήσεων

«Εναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου» χαρακτήρισε τον Ζακ Σιράκ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που άρχισε χτες, την πρώτη του τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία. Ο Σαρόν συναντήθηκε τόσο με τον Σιράκ όσο και με τον πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο Σιράκ, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι «η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας είναι μια νέα αρχή για την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή» και επανέλαβε ότι η χώρα του «βρίσκεται στο πλευρό των δύο λαών», κάτι που, φυσικά, θυμήθηκε εφόσον επισταμένως η Γαλλία αναζητεί περιθώριο ελιγμών για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Εκτός από την αποχώρηση, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Ιράν, στη Συρία, στο Λίβανο αλλά και το ζήτημα του αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ», σταθερό αίτημα του Ισραήλ, που υιοθέτησε η Γαλλία εγκρίνοντας το σχετικό ψήφισμα 1559 του ΟΗΕ. Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι η επίσκεψη που, κατά τον Σαρόν, «θα ενισχύσει τις στενές σχέσεις των 2 χωρών», γίνεται μετά από μια μακρά περίοδο ψυχρότητας που προκλήθηκε πέρυσι από τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος είχε κατηγορήσει τις γαλλικές αρχές ότι «δεν κάνουν τίποτε για να αντιμετωπίσουν το κύμα αντισημιτισμού που σαρώνει τη χώρα» και είχε καλέσει τους Γαλλοεβραίους να μετοικήσουν στο Ισραήλ.

Τότε, ο Ζακ Σιράκ είχε χαρακτηρίσει τον Σαρόν «ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ευρώπη». Χτες, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες «να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας στην πολιτική που ακολουθεί για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού» χαρακτηρίζοντάς την «πρότυπο»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ