Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ράμσφελντ

Πιέσεις και σε γειτονικές χώρες για μη «σοβαρή φύλαξη των συνόρων»

Ο αρχιφονιάς Ράμσφελντ στο πέρασμά του από την κατεχόμενη χώρα

Associated Press

Ο αρχιφονιάς Ράμσφελντ στο πέρασμά του από την κατεχόμενη χώρα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Υπέρ της «όσο το δυνατόν γρηγορότερης» αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων τάχτηκε, χτες, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Ο Τζαφάρι συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη (τη 10η από τότε που τελείωσε η εισβολή) στο Ιράκ

Ο Τζαφάρι υποστήριξε ότι ζήτησε από τον Ράμσφελντ να επιταχυνθεί ο ρυθμός εκπαίδευσης των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας (στρατού και αστυνομίας) αλλά και να συντονιστεί η οποιαδήποτε κίνηση αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων με την ιρακινή ηγεσία. Παραδέχτηκε, βέβαια, ότι, προς το παρόν, δεν έχει τεθεί κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά του, ο Ράμσφελντ επέμεινε στο ζήτημα της εκπόνησης, εγκαίρως, του νέου ιρακινού συντάγματος και στην ανάγκη να τηρηθεί το χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί, έτσι ώστε η χώρα να προχωρήσει σε νέες εκλογές στο τέλος του χρόνου. Επίσης, κάλεσε την ιρακινή ηγεσία «να προβεί σε ενέργειες» έτσι ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των Ιρακινών που θα στρατολογηθούν, για να αναλάβουν χρέη δεσμοφυλάκων, καθώς η Ουάσιγκτον φέρεται να επιθυμεί να αποτραβηχτεί από το καθήκον της φύλαξης των περισσοτέρων, επισήμως, των 15.000 Ιρακινών κρατουμένων, που, κυρίως, οι δυνάμεις της έχουν συλλάβει.

Τέλος, ο Ράμσφελντ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στη Συρία και το Ιράν, εξαπολύοντας, για άλλη μια φορά, κατηγορίες εναντίον τους περί μη σοβαρού ελέγχου των συνόρων τους και περί εύκολου περάσματος στο Ιράκ «τρομοκρατών». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, μάλιστα, άσκησε πιέσεις στην ιρακινή ηγεσία να «επιδείξει μεγαλύτερη δυναμικότητα» στην απαίτησή της προς τις γείτονες χώρες να ελέγχουν τα σύνορά τους.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης Ράμσφελντ - Τζαφάρι, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Κέισι είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι «εάν ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκλογών που έχει τεθεί, τότε ο αμερικανικός στρατός θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά τις δυνάμεις του στο Ιράκ μέχρι το καλοκαίρι του 2006». Προς το παρόν, πάντως, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η επιτροπή κατάρτισης του συντάγματος, με τη συμμετοχή πλέον και των σουνιτών εκπροσώπων, θα προχωρήσει σε έκτακτες συνεδριάσεις τις προσεχείς μέρες, προκειμένου να καταλήξει σε ένα πρώτο προσχέδιο, αν και οι διαφωνίες μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων παραμένουν μεγάλες.

Από την πλευρά τους, Σύροι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στις κατηγορίες του Ράμσφελντ, υποστήριζαν, χτες, ότι τις τελευταίες μόνο μέρες έχουν συλλάβει και επαναπατρίσει τουλάχιστον 1.200 επίδοξους «μαχητές» που προσπάθησαν να περάσουν από τα σύνορά της προς το Ιράκ. Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα η περίπτωση 21 Τυνήσιων και άλλων 12 Σαουδαράβων, οι οποίοι απελάθηκαν, μόλις χθες, προς τις πατρίδες τους.

Εκτελέστηκαν, με βάση ανακοίνωση, οι Αλγερινοί διπλωμάτες

Τέλος, με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, η οργάνωση που αυτοπαρουσιάζεται ως παρακλάδι της αλ Κάιντα στο Ιράκ, υποστήριξε, χτες, ότι εκτέλεσε τους 2 Αλγερινούς διπλωμάτες που είχε απαγάγει την περασμένη βδομάδα. Οπως και στην περίπτωση του Αιγυπτίου πρέσβη, έχει δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που τους δείχνει με τα μάτια σφαλισμένα να δίνουν τα στοιχεία τους, αλλά δεν έχει δοθεί βίντεο, όπως είχε γίνει παλαιότερα σε άλλες περιπτώσεις, όπου να αποτυπώνεται η εκτέλεση. Εντούτοις, η Αλγερία απέσυρε, ήδη, τη διπλωματική της αποστολή από τη Βαγδάτη.

Αργά το απόγευμα, χτες, έγινε, επίσης, γνωστό ότι σκοτώθηκε άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης, ενώ 5 συνάδελφοί του τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση βορείως της Βαγδάτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τζαφάρι κατά «αμερικανικών παρεμβάσεων»! (2006-03-31 00:00:00.0)
Λόγος περί ...απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων (2005-08-02 00:00:00.0)
«Σύσφιγξη» σχέσεων με Τουρκία (2005-05-21 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι δολοφονίες σουνιτών - σιιτών (2005-05-18 00:00:00.0)
Ο Ράμφσελντ διωκόμενος... (2005-02-05 00:00:00.0)
Χρόνο ζήτησε ο Μπους, διαπιστώνοντας «πρόοδο» (2003-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ