Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Λόγος περί «συμμαχίας πολιτισμών»

Ενταση των τρομομέτρων και πρώτες απελάσεις Αφγανών από Βρετανία και Γαλλία

Από τις έρευνες στο Μπέρμιγχαμ

Associated Press

Από τις έρευνες στο Μπέρμιγχαμ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΙΕΝΝΗ - ΡΩΜΗ.--

Η δημιουργία «μίας συμμαχίας πολιτισμών», η οποία θα συστράτευε τις δυτικές με τις μουσουλμανικές χώρες στην καταπολέμηση «της βαρβαρότητας της τρομοκρατίας», ήταν το αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Ισπανού ομολόγου του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, στο Λονδίνο. Ο «πόλεμος των ιδεών» λοιπόν, με τους σκιώδεις και κατασκευασμένους αντιπάλους, στο προσκήνιο, ώστε η εφ' όλης της ύλης ιμπεριαλιστική ατζέντα να προωθηθεί χωρίς τόσο μεγάλες δυσκολίες, όσες έχει η «καμπάνια ολέθρου» του προέδρου Μπους.

Εξάλλου ο Ισπανός πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που είχε καταθέσει την πρόταση του «πολέμου των ιδεών», με την πρόταση προσέγγισης ανάμεσα στο δυτικό και στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, την οποία μάλιστα είχε διατυπώσει κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβρη... «Πέραν της θέσης που κάθε χώρα έχει υιοθετήσει έναντι του πολέμου του Ιράκ, πρέπει να τονίσω ότι ο κίνδυνος είναι παγκόσμιος, όπως εξάλλου είδαμε και από τις επιθέσεις που έγιναν στην Αίγυπτο», δήλωσε χτες ο Θαπατέρο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τόνι Μπλερ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε: «Πιστεύω πως η ιδέα να συγκεντρωθούν η Ισπανία, η Τουρκία κι άλλες χώρες για να εκφράσουν ευθαρσώς την αλληλεγγύη τους πέρα από τις θρησκευτικές διαφορές, είναι πολύ σημαντική. Θα έμενα έκπληκτος εάν αυτή δεν ετύγχανε γενικής υποστήριξης, κι είμαι βέβαιος ότι θα τύχει». Οσο για την αναφορά στην Τουρκία και τις άλλες χώρες, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο Λονδίνο, εκτός του Θαπατέρο, βρίσκονταν επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν.

Απελάσεις...

Στο μεταξύ, οι έρευνες συνεχίζονται και ακόμη τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ της Βόρειας Αγγλίας, σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ, ένας εξ αυτών συμμετείχε στις αποτυχημένες απόπειρες της 21ης Ιούλη στους σταθμούς του μετρό και σε ένα λεωφορείο.

Νωρίτερα είχαν συλληφθεί άλλα δύο άτομα, τα οποία ταξίδευαν από το σιδηροδρομικό σταθμό του Νιουκάστλ προς το Λονδίνο.

Εξάλλου την παράταση του χρόνου κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατία, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα πως «επιθυμεί να δει αλλαγές στη Σαουδική Αραβία, και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Επίσης, σε μία πρώτη εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ, Γαλλία και Βρετανία απέλασαν το πρώτο κύμα Αφγανών προσφύγων. Συγκεκριμένα 15 Αφγανοί πρόσφυγες από τη Βρετανία και 25 από τη Γαλλία, με ειδικό αεροσκάφος και συνοδεία Γάλλων και Βρετανών αστυνομικών μεταφέρθηκαν χτες στην Καμπούλ.

Κύμα συλλήψεων στο Πακιστάν

Στο μεταξύ, εξακόσιοι (600) άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την πακιστανική Αστυνομία, η οποία μαζί με τις δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν υπόπτους και στις τέσσερις επαρχίες του Πακιστάν, καθώς και στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Μεταξύ των συλληφθέντων, 295 ανήκουν σε ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν κηρυχτεί εκτός νόμου τα τρία τελευταία χρόνια από τον πρόεδρο της χώρας Περβέζ Μουσαράφ, ενώ οι υπόλοιποι είναι κληρικοί ή επικεφαλής προσευχής σε μεντρεσέδες (μουσουλμανικά σχολεία).

Τέλος, τη στιγμή που η Ρώμη «οχυρώνεται» διαρκώς υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης, η εφημερίδα «Stampa» δημοσιεύει πληροφορίες για την ύπαρξη κέντρου εκπαίδευσης καμικάζι στην περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Επικαλούμενη στοιχεία της ιταλικής Αντικατασκοπίας, η εφημερίδα αναφέρει πως το κέντρο «άνοιξαν» ειδικοί επί των εκρηκτικών υλών, άρτι αφιχθέντες από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της προστασίας της χώρας έναντι ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στο Στρατό αρμοδιότητες συμπληρωματικής αστυνομικής δύναμης, με το δικαίωμα να πραγματοποιεί ελέγχους ταυτοτήτων, συλλήψεις και διώξεις.

Η ιταλική Γερουσία ψήφισε την Τρίτη, στο πλαίσιο ενός νόμου για τη δημόσια διοίκηση, μία διάταξη η οποία δίνει στο Στρατό αυτές τις αρμοδιότητες, προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις και διαμαρτυρίες. Η Κάτω Βουλή - η οποία πρέπει επίσης να εγκρίνει το νομοσχέδιο για να γίνει νόμος του κράτους - συμφωνεί επί της αρχής.

Ελεγχοι στα εμβάσματα

Πρόταση με στόχο τη λήψη μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση «ελέγχων στα διατραπεζικά εμβάσματα», προώθησε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής δράσης», προκειμένου να ελεγχθεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας...

Σύμφωνα με την πρόταση του κανονισμού που υιοθέτησε η Κομισιόν, τα διατραπεζικά εμβάσματα θα πρέπει να συνοδεύονται από λεπτομερή στοιχεία για τον εντολέα του εμβάσματος, όπως το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ