Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Εκβιασμοί από το ιαπωνικό κεφάλαιο...

...και βίαιη καταστολή εργατικών διαδηλώσεων

Η «περιποίηση» ενός απεργού από γκρουπ ροπαλοφόρων Ινδών αστυνομικών

Associated Press

Η «περιποίηση» ενός απεργού από γκρουπ ροπαλοφόρων Ινδών αστυνομικών
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Μείζον πολιτικό ζήτημα έχει ανακύψει στην Ινδία, μετά τις ταραχές στην πρωτεύουσα την Τρίτη και την Τετάρτη, όταν αστυνομικοί κατέστειλαν βίαια διαδηλώσεις των εργαζομένων της Honda Motorcycles and Scooters India Ltd, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επισήμως 75, αλλά στην πραγματικότητα κάπου 700 διαδηλωτές. Το θέμα αποτέλεσε αφορμή έντονων αντεγκλήσεων στη Λοκ Σάμπα, την ινδική Βουλή, με την αντιπολίτευση να αξιώνει έρευνα για το θέμα και την κυβέρνηση του Κογκρέσου υπό τον Μανμοχάν Σινγκχ να προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα... Την ίδια στιγμή, η διπλωματία της Ιαπωνίας παρενέβη στο θέμα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα Times of India, ο πρεσβευτής του Τόκιο στην Ινδία Υ Ενόκι δήλωσε, ερωτηθείς, ότι οι εκτεταμένες ταραχές «αποτελούν πλήγμα στην εικόνα της Ινδίας ως προορισμού αμέσων επενδύσεων (FDI) και επίσης δημιουργούν αρνητική εικόνα για την ιαπωνική διαχείριση». Με αυτό τον τρόπο εκβιάζεται η ινδική κυβέρνηση για να πάρει και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, εν προκειμένου του ιαπωνικού κεφαλαίου.

Η διαδήλωση - που έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις εργαζομένων στην εταιρία που ζητούσαν υψηλότερους μισθούς - αντιμετωπίστηκε με άγρια βία από την αστυνομία. Στο νοσοκομείο όπου συνέχιζαν χθες να νοσηλεύονται πολλοί από τους τραυματίες εργαζόμενους, οι ταραχές συνεχίστηκαν, σύμφωνα με την Times of India. Αστυνομικός αξιωματούχος προπηλακίστηκε και οι αστυνομικοί έκαναν εκ νέου χρήση δακρυγόνων και έξω από το νοσηλευτικό ίδρυμα για να διαλύσουν συγγενείς και συναδέλφους των εργαζομένων. Ο πρωθυπουργός Σινγκχ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα. Τα κόμματα της αριστεράς [ΚΚΙ, ΚΚΙ(Μ)] κήρυξαν την 1η Αυγούστου ως μέρα γενικής κινητοποίησης, ενώ ο ΓΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού) Μπρίντα Καράτ επισκέφθηκε τραυματίες εργαζόμενους χθες το πρωί. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις, επίσκεψη στο νοσοκομείο σχεδίαζε και η Σόνια Γκάντι, η πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος.

  • Πυρκαγιά ξέσπασε χθες σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου 160 χλμ. ανοιχτά του Μουμπάι, στις δυτικές ακτές της Ινδίας, με τουλάχιστον 300 εργαζόμενους. Εως το βράδυ, οι αρχές είχαν διασώσει 271 από αυτούς και αναζητούσαν άλλους 20. Ο υπουργός Πετρελαίου εξέφρασε το φόβο ότι υπήρχαν νεκροί.
  • Σε τουλάχιστον 600 νεκρούς υπολογίζονταν χθες τα θύματα από τους μουσώνες που έπληξαν την Ινδία τον Ιούλη, μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ