Κυριακή 31 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η μεγάλη απάτη των αναδασώσεων

Ο μέσος όρος καμένων σε σχέση με τις αναδασωμένες εκτάσεις είναι 1 προς 11, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Γεωργίας

Μόνο 1 από τα 11 στρέμματα που καίγονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές αναδασώνονται! Αυτή η αναλογία που προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας και αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», αφορά όλα τα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις της Αττικής κατά την περίοδο 1991 - 2004.

Και βέβαια αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν και το μέγεθος της υποκρισίας του πρωθυπουργού, ο οποίος από την πρώτη κιόλας μέρα της καταστροφής, έσπευσε να κηρύξει αναδασωτέες όλες τις καμένες εκτάσεις της Βορειοανατολικής Αττικής. Και να δηλώσει με στόμφο και μεγάλη σιγουριά ότι «στη θέση του δάσους θα γίνει δάσος», θέλοντας - όπως είπε - να σταματήσει έγκαιρα τις ορέξεις των επίδοξων καταπατητών. Οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές όχι μόνο δεν καθησυχάστηκαν αλλά επιπλέον - επειδή έχουν βιώσει την κοροϊδία των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - θεωρούν σχεδόν δεδομένο πως το μεγάλο παζάρι των οικονομικών συμφερόντων στο πληγωμένο βουνό της Πεντέλης έχει ήδη αρχίσει... Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους (βλέπε πίνακα).

Συγκεκριμένα:

  • Το 1995 μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη κατέκαψε 76.075 στρέμματα δάσους. Από αυτά έχουν αναδασωθεί μέχρι σήμερα 2.157 στρέμματα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή που κάηκε άρχισαν να ξεφυτρώνουν δεκάδες σπίτια, ενώ οικοδομικοί συνεταιρισμοί και εκκλησία (σ.σ. έχει διακατεχόμενες - δηλαδή διεκδικούμενες - εκτάσεις) ξεκινούν το ...θεάρεστο έργο τους.
  • Το 1998 και πάλι στην Πεντέλη εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά που καταστρέφει 75.000 στρέμματα. Συνολικά στην Αττική καίγονται 116.297 στρέμματα. Από αυτά αναδασώθηκαν τα... 3.483 στρέμματα. Μερικά χρόνια μετά, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, με υπουργική του απόφαση για την κήρυξη των αναδασωτέων, εξαιρεί τεράστιες εκτάσεις. Δύο χρόνια αργότερα, οι υπουργοί ΥΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας (Λαλιώτης - Ανωμερίτης) υπογράφουν ΠΔ με το οποίο εντάσσονται στο Σχέδιο Πόλης 6.000 στρέμματα στην Πεντέλη, αρκετά από τα οποία είχαν καεί από την πυρκαγιά του 1998. Αξίζει να τονίσουμε ότι μία μόλις μέρα μετά την αποστολή του ΠΔ στο ΣτΕ, εκδηλώνονται πυρκαγιές σχεδόν σε όλη τη χώρα (σ.σ. Σάμος, Ικαρία, Εύβοια, Λάρισα, Πύργος, Κιάτο, Πολύγυρος Χαλκιδικής, Κοζάνη, Χανιά).
  • Το 2000 καίγονται συνολικά 36.734 στρέμματα στην Αττική και αναδασώνονται μόνο τα 1.575. Εκείνη τη χρονιά, στα τέλη Αυγούστου, καίγεται ένα κομμάτι της Νέας Πεντέλης που είχε ξανακαεί το 1998. Τον ίδιο μήνα «πιάστηκε φορτηγό να μπαζώνει καμένες εκτάσεις, ενώ 1.000 στρέμματα από τα καμένα, είχαν πουληθεί νωρίτερα από τη Μονή Πετράκη στον συνεταιρισμό «Αγιος Τιμόθεος» με στόχο την οικοπεδοποίηση. Μεγάλη η χάρη του...


Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι κάθε φορά που καίγεται μια δασική έκταση ή ένα δάσος, οι καταπατητές εκμεταλλευόμενοι το νομικό πλαίσιο βρίσκονται κερδισμένοι. Κι αυτό γιατί αφού προηγηθεί η αεροφωτογράφηση και η φωτο-ερμηνεία (σ.σ. η ερμηνεία με βάση τις φωτογραφίες για το ποιες εκτάσεις είναι δασικές) ακολουθεί ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων. Τότε, εμφανίζονται κάποιοι που διεκδικούν εκτάσεις (σ.σ. οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκκλησία, καταπατητές κ.ά.) και δηλώνουν ότι τους ανήκει μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό που δικαιούνται με βάση τις ιδιοκτησίες τους. Εκεί ακριβώς γίνεται και το μεγάλο πλιάτσικο, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που τελικά ό,τι διεκδικούν τελικά το κερδίζουν... Η άλλη περίπτωση είναι οι ίδιες οι υπηρεσίες να εξαιρούν από μόνες τους εκτάσεις από τις αναδασωτέες, με πρόσχημα κάποιες δήθεν ιδιοκτησιακές ασάφειες.

«Ούτε ένα μέτρο γης οικόπεδο»

«Ολα τα δεδομένα δείχνουν ότι η πυρκαγιά ήταν έργο εμπρηστών, οι οποίοι κι άλλες φορές τα τελευταία χρόνια έχουν δράσει στην περιοχή. Ομως ο πραγματικός υπόλογος για την τραγωδία, εκείνος που όπλισε τους εμπρηστές, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ραφήνας του ΚΚΕ και με την οποία δείχνει τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων: «Σοβαρές είναι οι ευθύνες και των "αρχόντων" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι πειθήνια όργανα της κεντρικής εξουσίας. Ολα αυτά τα χρόνια αν και γνωρίζουν καλά το πρόβλημα που δημιουργεί η ανύπαρκτη πολιτική πρόληψης των πυρκαγιών, περιορίζουν την παρέμβασή τους απλά στην αγορά κάποιου μηχανήματος ή στη δημιουργία κάποιου δημοτικού πυροσβεστικού σταθμού».


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ