Κυριακή 31 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με οδηγό το Λονδίνο

...με μέτρα προαποφασισμένα και στόχο τα λαϊκά δικαιώματα

Οι τακτικές και οι στρατηγικές της ΕΛ.ΑΣ είναι βγαλμένες από το ίδιο ευρωενωσιακό - «αντιτρομοκρατικό» καλούπι, αυτό που καθόρισε και τις κινήσεις της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου μετά (αλλά και πριν) το εγκληματικό και προβοκατόρικο χτύπημα της 7ης Ιούλη 2005.

Η ευχέρεια του εκάστοτε οργάνου να «ελέγχει» σπίτια, να χαρακτηρίζει κάποιον ύποπτο και να τον κυνηγά, το καθορισμένο στις Βρυξέλλες κοινό θεσμικό πλαίσιο «ασφάλειας» που του «επιτρέπει» να πυροβολά και να σκοτώνει, η πολιτική κάλυψη που τυγχάνει από τις κυβερνήσεις, όλες αυτές οι παράμετροι γενούν μεγάλη ανησυχία σε κάθε δημοκράτη για το δρόμο όπου βαδίζει και η ΕΛ.ΑΣ.

Οι Βρετανοί αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν, γιατί είχαν εντολή να το πράξουν. Και η εντολή δόθηκε γιατί υπήρχε ήδη το πλαίσιο που κάλυπτε την κυβέρνηση για να τη δώσει. Θυμίζουμε ότι στη Βρετανία μόλις πριν από λίγο καιρό, η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε νέο «αντιτρομοκρατικό» νόμο, που έδωσε τέτοιες υπερεξουσίες στην εκτελεστική εξουσία. Τώρα επισπεύδονται οι διαδικασίες για την υιοθέτηση νέας «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται στη Βουλή των Κοινοτήτων τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Αδραξαν την ευκαιρία

Τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα ήταν το καλύτερο πρόσχημα για την εφαρμογή των προαναφερόμενων. Καθόλου τυχαία, στις 8 Ιούλη, μόλις μια μέρα μετά το χτύπημα στο Λονδίνο, οι ηγέτες του «G8» ζήτησαν νέα μέτρα κατά της «διεθνούς τρομοκρατίας», κυρίως όσον αφορά στους μεθοριακούς ελέγχους των ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες: «Οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών πρέπει να συντονίζονται αποτελεσματικότερα, τόσο εντός του κράτους όσο και μεταξύ των κρατών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή τους.

Στις 13 Ιούλη οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην έκτακτη Σύνοδό τους, συμφώνησαν ομόφωνα να παρθούν τα ακόλουθα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα: Απόφαση - πλαίσιο για τη διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Απόφαση - πλαίσιο για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αστυνομικών αρχών. Κανονισμός για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν αδικήματα σχετιζόμενα με την «τρομοκρατία». Κανονισμός για τις ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων. Οδηγία για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος. Κανονισμός για τον έλεγχο ρευστού χρήματος. Κώδικας Συμπεριφοράς για την αποτροπή της χρήσης φιλανθρωπικών οργανώσεων από τους τρομοκράτες.

Εξάλλου, κατέληξαν να εντείνουν τις ανταλλαγές πληροφοριών μέσω της Ευρωαστυνομίας (Europol) και της Ευρωεισαγγελικής αρχής (Eurojust). Επιπλέον τα κράτη - μέλη καλούνται να υιοθετήσουν κοινά δεδομένα για την έκδοση των δελτίων ταυτότητας και να συνεργαστούν για τη συμπερίληψη βιομετρικών δεδομένων στα ταξιδιωτικά έγγραφα (βίζες). Οι προαναφερόμενες αποφάσεις, οδηγίες και κανονισμοί θα διαχυθούν προς τα «κάτω», υπό τη μορφή νόμων, σε κάθε κράτος - μέλος χωριστά.

Περίμεναν το χτύπημα

Σημειώστε εδώ τη δήλωση του συμμετέχοντα στην έκτακτη σύσκεψη υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη που με τη λήξη των εργασιών δήλωσε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν αποτελούν καινοτομία. Αντίθετα, υπήρχαν, αλλά έως τώρα δεν είχε βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία για να εφαρμοστούν. Ο δε υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας συμπλήρωνε ότι η Ελλάδα υιοθετεί τις προτεινόμενες πολιτικές αρχές, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη στο «οπλοστάσιό της θεσμοθετημένα όργανα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών καθώς και μηχανισμούς δικαστικής και αστυνομικής συνδρομής».

Λίγες μέρες αργότερα, ο Γ. Βουλγαράκης ανέφερε (π.χ. «Εθνος της Κυριακής» 24-7-2005) για τις κάμερες στους δρόμους ότι «απαίτηση της ΕΕ είναι να υπάρχει και η καταγραφή και άλλων πραγμάτων, όπως πρόσωπα, θόρυβοι, κλπ». Για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων άφηνε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του ΠΔ 47/2005 που ψηφίστηκε παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις όλων των τηλεπικοινωνιών, με τυπική δικαστική άδεια. «Σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων, εμείς έχουμε τέτοιες διαδικασίες θεσμοθετημένες, αλλά δεν εφαρμόζονται απόλυτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα μέτρα που προπαγανδίζονται τώρα ανοιχτά σε όλη την ΕΕ, επισήμαινε ότι είχαν αποφασιστεί από χρόνια, αλλά διέφερε από χώρα σε χώρα ο βαθμός και η ταχύτητα υλοποίησής τους. «Σήμερα υπάρχει μια πίεση να κινηθούν οι χώρες ταχύτερα και τα μέτρα να υλοποιηθούν άμεσα». Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «το ζήτημα δεν είναι εάν και κατά πόσο θα ισχύσουν αυτά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί. Είναι δεδομένο ότι θα ισχύσουν».

Προσχήματα για επιθέσεις του ιμπεριαλισμού

Μετά ταύτα επιβεβαιώνεται τραγικά η εκτίμηση - ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως δημοσιοποιήθηκε στις 7 Ιούλη 2005, λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις στο Λονδίνο: «Το ερώτημα είναι, ποιος ωφελείται από τέτοιες ενέργειες, που σκορπίζουν το θάνατο σε ανύποπτους ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι ωφελείται ο ιμπεριαλισμός. Με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας θα ακολουθήσουν νέα τρομοκρατικά μέτρα κατά των λαών και χωρών, από τις ίδιες κυβερνήσεις που επιτίθενται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων στη δουλιά, στο εισόδημα, στην Ασφάλιση, στη μόρφωση. Απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση».

Το ΚΚΕ, στις 13 Ιούλη, με ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της διαβόητης Συνόδου έκανε μερικές ακόμα καίριες προειδοποιήσεις: «Οι αποφάσεις των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ αποτελούν προανάκρουσμα νέων ληστρικών επιθέσεων του ιμπεριαλισμού. Επιβεβαιώνουν ότι οι ιμπεριαλιστές θα είχαν εφεύρει τις δολοφονίες στο Λονδίνο, αν αυτές δεν είχαν υπάρξει. Το ίδιο θα είχε συμβεί και με τους δίδυμους πύργους στη Ν. Υόρκη και με τις εκατόμβες νεκρών στη Μαδρίτη και άλλα τρομοκρατικά πλήγματα. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που πάρθηκαν, είχαν συζητηθεί πριν από τη σφαγή στο Λονδίνο...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφίγγει το πλέγμα καταστολής η λυκοσυμμαχία (2016-04-21 00:00:00.0)
Ετοιμάζει νέο κλίμα τρομοφοβίας (2016-03-24 00:00:00.0)
«Δώρο» στον Μπράουν οι «βόμβες» της Γλασκόβης (2007-07-07 00:00:00.0)
Ερχονται νέα «τρομο-μέτρα» (2005-10-12 00:00:00.0)
Πλούσια τρομο-δράση (2005-06-18 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ευρω-καταστολή (2004-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ