Σάββατο 18 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλούσια τρομο-δράση

Πλούσιο ήταν και σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το «μενού» των (αντι)τρομοκρατικών μέτρων, στο πλαίσιο του προγράμματος της Χάγης.

Το Συμβούλιο των αρχηγών ενέκρινε το «Σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος της Χάγης», το οποίο, όπως αναφέρεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων, «μετατρέπει τους στόχους του προγράμματος σε συγκεκριμένα μέτρα».

Εχει κεφαλαιώδη σημασία, τονίζεται, η αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων αυτών από τα κράτη - μέλη. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη μεταφορά της απόφασης - πλαίσιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στο εθνικό δίκαιο και η εφαρμογή της από όλα τα κράτη - μέλη.

Επισημαίνει με «ικανοποίηση» ότι οι εργασίες της ειδικής ομάδας (Task Force) των αρχηγών Αστυνομίας, της Γιούροπολ και Γιούροτζαστ, «έχουν πλέον επιχειρησιακό χαρακτήρα» και χαιρετίζεται η έναρξη δράσης του ευρωπαϊκού οργανισμού για τα εξωτερικά σύνορα, καθώς και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο «νομοθετικό πεδίο στους τομείς ανταλλαγής δικαστικών και αστυνομικών πληροφοριών και της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2005 προχωρούν «κατά προτεραιότητα» οι νομοθετικές εργασίες για την ενίσχυση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά «την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αστυνομικών αρχών, για το ένταλμα συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων, τη φύλαξη δεδομένων τηλεπικοινωνιακού χαρακτήρα (σ.σ.σ φακέλωμα), καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών και τις εργασίες σε περιπτώσεις τρομοκρατικών εγκλημάτων» (όποια θεωρούν τέτοια).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ