Σάββατο 18 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Παραμένει στο τραπέζι των αντιθέσεων

Στο τραπέζι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και διαπραγματεύσεων παραμένει το Κόσσοβο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χτες εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει: «Οποιοδήποτε καθεστώς επιλεγεί θα πρέπει να εγγυάται ότι το Κοσσυφοπέδιο δε θα επιστρέψει στην κατάσταση πριν από το Μάρτη του 1999».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαρακτήρισε οποιαδήποτε τροποποίηση του «υφιστάμενου εδάφους του Κοσσυφοπεδίου, απαράδεκτη». Η ΕΕ δεν παρέλειψε, να ασκήσει και πιέσεις στο Βελιγράδι, προκειμένου αυτό «να πείσει» τη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου να συνεργαστεί και να συμμετέχει στους «θεσμούς» του προτεκτοράτου... Οι Αρχές του Βελιγραδίου, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρέπει «να ενθαρρύνουν ενεργά τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ώστε να καταλάβουν τη θέση που τους αναλογεί στα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να ασκούν σε αυτά τα δημοκρατικά δικαιώματά τους».

Βέβαια, η ΕΕ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, με τις ΝΑΤΟικές μονάδες να παραμένουν στη χώρα προκειμένου όπως υποστηρίζουν να «εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία των μειονοτήτων»!

Στη λογική επίσης του «εξευρωπαϊσμού» των Βαλκανίων, μέσα από την ιμπεριαλιστική ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι «θα συμμετάσχει ενεργά στον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου ώστε το Βελιγράδι και η Πρίστινα να μπορέσουν να προχωρήσουν στην πορεία της ευρω - ατλαντικής ένταξης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ