Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» ΤΗΣ ΕΕ
Σφίγγει το πλέγμα καταστολής η λυκοσυμμαχία

Τα βήματα για μια «αποτελεσματική» και «πραγματική» «Ενωση Ασφάλειας» της ΕΕ, με βάση το «Ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ασφάλεια», παρουσίασε χτες η Κομισιόν, στο πλαίσιο της προώθησης παραπέρα μέτρων θωράκισης της λυκοσυμμαχίας και των μονοπωλίων της, ενίσχυσης της καταστολής στο όνομα της «πρόληψης της τρομοκρατίας και της αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης», της «καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μέτρα και κατευθύνσεις που ανοίγουν δρόμο ακόμα και για επεμβάσεις στο εσωτερικό κρατών - μελών, αν αυτό απαιτήσουν οι ανάγκες της αστικής τάξης, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και της «ριζοσπαστικοποίησης», όροι που με μια διασταλτική ερμηνεία μπορεί να χωρέσουν ακόμη και τη δράση λαϊκών κινημάτων. Οπως έχει διευκρινιστεί, άλλωστε, «η προσέγγιση αυτή μπορεί να προσαρμόζεται σε νέες και νεοεμφανιζόμενες απειλές».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «μολονότι την ευθύνη για την ασφάλεια φέρουν κυρίως τα κράτη - μέλη, οι διακρατικές απειλές όπως η τρομοκρατία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση». Κατά την Κομισιόν, απαιτείται «ριζική αλλαγή στο επίπεδο των κρατών - μελών και των οικείων αρχών επιβολής του νόμου, σε στενή συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ».

Παράλληλα, με πρόσχημα τη λεγόμενη τρομοκρατία, τα κράτη της ΕΕ θα πάρουν μέτρα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την «ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου»,«ώστε να καταστεί ο κόμβος ανταλλαγής πληροφοριών», ενώ αναφέρεται ότι «η Επιτροπή θα παρουσιάσει πρωτοβουλίες για ανάπτυξη του κέντρου σε ισχυρότερη δομή, με την ικανότητα για κοινό επιχειρησιακό σχεδιασμό, αξιολογήσεις απειλών και συντονισμό ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου».

Αναφέρεται επίσης ότι «πρέπει να διασφαλίζεται και μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών δράσεων στον τομέα της ασφάλειας.Με βάση το έργο του συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ, της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ, η ΕΕ θα κινήσει διαδικασίες συγκρότησης εταιρικών σχέσεων κατά της τρομοκρατίας με χώρες γύρω από τη Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ