Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νεκρή 17χρονη πρόσφυγας

Πυρκαγιά στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στα Διαβατά, με 4 ανθρώπους να μεταφέρονται στο νοσοκομείο

Την τελευταία της πνοή άφησε την Τρίτη στο Λαϊκό Νοσοκομείο 17χρονη πρόσφυγας, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία της στην Εντατική. Η κοπέλα από το Αφγανιστάν, που έμενε με την οικογένειά της στο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων στο Ελληνικό, στις 10 Απρίλη ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ωστόσο, με δική της απόφαση - συνοδευόταν και από τους γονείς της - έφυγε. Η κατάσταση της υγείας της, όμως, επιδεινώθηκε, με τη 17χρονη να λιποθυμά και να μεταφέρεται πάλι στο νοσοκομείο και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη να την σώσουν. Εντούτοις, η κατάστασή της ήταν επιβαρυμένη και η κοπέλα κατέληξε μετά από πέντε μέρες.

Οι επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης ακόμη και στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων αναδείχθηκαν χτες, με αφορμή τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο κέντρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες. Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία. Από τη φωτιά κάηκαν 25 σκηνές των τεσσάρων ατόμων, ενώ 4 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με αναπνευστικά προβλήματα. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 15 άνδρες της Πυροσβεστικής με πέντε οχήματα. Πυκνοί μαύροι καπνοί είχαν καλύψει το στρατόπεδο για αρκετή ώρα, ενώ υπήρξε ανησυχία για την επέκτασή της, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν χτες στη Θεσσαλονίκη. Οι πρόσφυγες αναστατώθηκαν καθώς είδαν να απειλούνται από τη φωτιά. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο, πρόσφυγες πραγματοποίησαν κινητοποίηση, στο πλαίσιο της οποίας απέκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο έξω από το κέντρο. Επίσης, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του 40χρονου Σύρου πρόσφυγα που τραυματίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στον καταυλισμό της Ειδομένης. Ο 40χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Την παραβίαση, από την πλευρά τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, των δικαιωμάτων των ανθρώπων που στις 4 Απρίλη επαναπροωθήθηκαν από τη Χίο στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, κατήγγειλε χτες η οργάνωση «Human Rights Watch». Οπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή της, σε επισκέψεις που πραγματοποίησε στο «hot spot» της Χίου στις 7 και 8 Απρίλη, η HRW μίλησε με δώδεκα φίλους και ένα συγγενή 19 Αφγανών, οι οποίοι απελάθηκαν στις 4/4.

Αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας υπήρξε το 2015, ενώ καταγράφηκαν 273 περιστατικά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το «Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σημαντικός παραμένει ο αριθμός καταγεγραμμένων περιστατικών στα οποία εμπλέκονται και ένστολοι. Συγκεκριμένα, το 2015 καταγράφηκαν 273 περιστατικά με περισσότερα από 300 θύματα. Στα 75 περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, σε πέντε περιστατικά στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων, κύρια λόγω δράσης τους υπέρ των προσφύγων (με τέσσερα περιστατικά κατά εθελοντών στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στην Κω). Τα 172 περιστατικά βίας, πάντως, που σημειώθηκαν στην Αττική εκτός από τις περιοχές της Αθήνας, καταγράφηκαν και σε Γλυφάδα, Καβούρι, Βούλα, Μαραθώνα, Μέγαρα, Χολαργό, 25 περιστατικά καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ κι άλλες περιοχές της Ελλάδας μπήκαν στο χάρτη της ρατσιστικής βίας. Τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων είναι κύρια βαριές σωματικές βλάβες, βιασμοί, εμπρησμοί, περιστατικά ασέλγειας, εξυβρίσεις, απειλές, φθορά ξένης περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ