Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Μέτρα άμεσης αντιλαϊκής κλιμάκωσης με «εφεδρείες» για τη συνέχεια

Ανεβαίνει συνεχώς ο αντιλαϊκός λογαριασμός με νέα βάρβαρα μέτρα, τόσο άμεσης όσο και «σταδιακής» εφαρμογής

Στο αυριανό Γιούρογκρουπ στο Αμστερνταμ θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά παζάρια για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου

Eurokinissi

Στο αυριανό Γιούρογκρουπ στο Αμστερνταμ θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά παζάρια για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου
Με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα άμεσης εφαρμογής και απόδοσης για το κρατικό ταμείο, σε συνδυασμό με τα «εφεδρικά» πακέτα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν ακόμη και σε περίπτωση «υποψίας» απόκλισης από τους στόχους για τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα, εξελίσσονται τα παζάρια για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου.

«1 το κρατούμενο» από τις χτεσινές συναντήσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου είναι η παραπέρα διόγκωση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, μέτρο που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό «φρέσκο» χρήμα από 400 μέχρι και 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Και βέβαια πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά αντίστοιχη παρέμβαση, μέσα στο τελευταίο 10μηνο, σε συνέχεια των μαζικών αυξήσεων και των μετατάξεων εμπορευμάτων και υπηρεσιών λαϊκής κατανάλωσης σε υψηλότερους συντελεστές.

Την ίδια ώρα, η συζήτηση με τους «θεσμούς» εστιάζει και στην παραπέρα τμηματική συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, και μάλιστα όχι με τη μορφή του «εφεδρικού» μέτρου, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με βάση τη «συμβιβαστική πρόταση» από την πλευρά της Ευρωζώνης. Η εν λόγω πρόταση προβλέπει σταδιακή συρρίκνωση του άτυπου αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας (το 2018), από 9.550 ευρώ σήμερα και 9.090 ευρώ που προβλέπεται στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς», με ατζέντα την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, συζητήθηκαν και οι περαιτέρω παρεμβάσεις στους φόρους και τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατανάλωση, προκειμένου να συμπληρωθεί το πακέτο με τα επιπλέον ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ, παράλληλα με τα ακόμη 1,8 δισ. ευρώ (συνολικά 3,6 δισ. ευρώ) που προκύπτουν από την ενίσχυση της άμεσης φοροληστείας στο λαϊκό εισόδημα.

Τα παζάρια συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ και για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

«Μπουκέτο» μνημονίων

Το κλείσιμο της «αξιολόγησης» έχει ως προϋπόθεση τη συμφωνία πάνω σε «ένα συνολικό πακέτο» μέτρων,«αρκετά γρήγορα», ανέφερε από τις Βρυξέλλες ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτήν τη φάση, το «καλύτερο δυνατό σενάριο» είναι οι δύο πλευρές να έχουν έρθει αρκετά κοντά μέχρι το Γιούρογκρουπ της Παρασκευής. Σε αυτήν την περίπτωση και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος μέσα στις επόμενες ώρες, θα μπορούσε να συγκληθεί έκτακτο Γιούρογκρουπ, την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης:

-- Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση «διαφέρει σημαντικά» από τις θέσεις των «θεσμών».

-- Σε ό,τι αφορά τα εφεδρικά μέτρα, σημείωσε ότι αναμένεται να νομοθετηθούν πριν από την εκταμίευση της δανειακής δόσης και να εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που επαληθευθεί το «απαισιόδοξο σενάριο» του ΔΝΤ.

-- Το συνολικό πακέτο μέτρων για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα, τα πρόσθετα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, τα «κόκκινα» δάνεια, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, κ.ά.

-- Κρατικό χρέος. Μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, ανέφερε πως θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα για το ελληνικό κρατικό χρέος, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση. Και βέβαια η συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου και με την πλευρά του εν λόγω ιμπεριαλιστικού οργανισμού...

-- Στατιστικά στοιχεία - Γιούροστατ. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και γενικότερα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015 (ανακοινώνονται σήμερα από τη Γιούροστατ), ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπογράμμισε ότι «δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία». Ξεκαθαρίζοντας το πεδίο, σημείωσε ότι τα στοιχεία αυτά επηρεάζουν την επόμενη χρονιά (2016) και όχι το 2018, έτος στο οποίο εστιάζεται η τρέχουσα συζήτηση (πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ).

-- «Εκθεση συμμόρφωσης». Μετά την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», οι «θεσμοί» θα καταλήξουν στα μέτρα για τη ρύθμιση του κρατικού χρέους, ενώ η συνολική πρόταση θα περάσει για έγκριση από τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης (όπου αυτό προβλέπεται). Στη συνέχεια οι «θεσμοί» θα περιμένουν την «έκθεση συμμόρφωσης» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, όταν όλα θα έχουν νομοθετηθεί θα μπορέσει να γίνει η εκταμίευση της δόσης, διευκρίνισε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι η διαδικασία θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις βδομάδες μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης είναι μια επιλογή, όμως η Κομισιόν δεν θα προτείνει αυτή την επιλογή», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν όμως, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών, παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση η επιλογή, τότε θα την εξετάσουμε σοβαρά».

Μιλώντας στο ΜΝΙ και το «Euro2day», δήλωσε ότι «η εντύπωσή μου είναι πως το ΔΝΤ δεν πιστεύει στα στοιχεία μας».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη «Φιγκαρό», υπογράμμισε ότι «οι διαφορές είναι μικρότερες απ' ό,τι γενικά λέγεται.Ολοι οι πιστωτές - Ευρωπαίοι και ΔΝΤ - έχουν από κοινού τη θέληση (...) να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη, να έχει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα».

Αναφερόμενη σε παράγοντες που επιδρούν στις διαφορές Ευρωζώνης - ΔΝΤ, σημείωσε ότι το ΔΝΤ «έχει περιορισμούς από τους κανόνες λειτουργίας του», προσθέτοντας ότι η ΕΕ λειτουργεί βάσει διαφορετικού γεωπολιτικού πλαισίου: «Από τη μια είναι θέμα ακεραιότητας της Ευρωζώνης και επί του προκειμένου η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι μια επιλογή. Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η γενικότερη κατάσταση με τις ροές των προσφύγων, για την οποία η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος», υπογράμμισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ