Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Ηπιες» ιδιωτικοποιήσεις...

Το ουσιαστικό «κλείσιμο» της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα ενεργειακά ζητήματα επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Ο Π. Σκουρλέτης προέβαλε την «ακύρωση», όπως είπε, του σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ και της «Μικρής ΔΕΗ», τονίζοντας ότι με το νέο πλαίσιο που επιλέχθηκε η μετάβαση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα πιο «απελευθερωμένο» μοντέλο «πρέπει γίνει με έναν ήπιο βηματισμό»... Επί της ουσίας της ιδιωτικοποίησης καμιά διαφορά παρά μόνο στο «μοντέλο».

Για τον ΑΔΜΗΕ, η συμφωνία παραμένει στα όσα είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Δεκέμβρη, δηλαδή το κράτος διατηρεί το 51% στον ιδιοκτησιακό έλεγχο και το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών του κατά ένα μέρος θα δοθεί σε ιδιωτική επιχείρηση διαχείρισης δικτύων, πιθανότητα ευρωπαϊκή, με ποσοστό περίπου της τάξης του 20% και το υπόλοιπο θα διατεθεί μέσω Χρηματιστηρίου.

Για τις δημοπρασίες «τύπου ΝΟΜΕ», ο υπουργός Περιβάλλοντος επανέλαβε ότι πρόκειται για σχεδιασμό που έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ» και πως με την επιλογή αυτή «η μετάβαση σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον [θα] γίνει με έναν ήπιο βηματισμό, μέσα από αυτήν τη διαδικασία των δημοπρασιών για ένα διάστημα». Πάντως, ούτε για την τιμή έναρξης των δημοπρασιών, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, για το εάν δηλαδή θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, ανέφερε τίποτε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ζήτημα για το οποίο μέχρι σήμερα υπήρχε διάσταση απόψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ