Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επέκταση υποκαταστάτων και προγραμμάτων

Θερίζει η ηπατίτιδα C τους φυλακισμένους χρήστες ενέσιμων ουσιών

Την επέκταση των υποκαταστάτων αλλά και των προγραμμάτων υποκατάστασης σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της βλάβης των ναρκωτικών, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής του προγράμματος αξιολόγησης του ΟΚΑΝΑ, καθηγητής Κ. Στεφανής.

Οι προτάσεις αυτές εκτός απ' την αξιολόγηση του ΟΚΑΝΑ στηρίζονται και στις αντίστοιχες της Διακομματικής Επιτροπής της προηγούμενης Βουλής για τα ναρκωτικά, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Κ. Στεφανής. Με την επέκταση αλλά και τη μετατροπή των προγραμμάτων υποκατάστασης σε συντήρηση είχε διαφωνήσει ο τότε βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και μέλος της Επιτροπής.

Το νέο - μετά τη μεθαδόνη - υποκατάστατο λέγεται βουπρενορφίνη και έχει χρησιμοποιηθεί στη Γαλλία. Η επέκταση των υποκαταστάτων και των προγραμμάτων υποκατάστασης δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τους προσανατολισμούς στην αντιμετώπιση του προβλήματος, σε μια εποχή που κάνει θραύση η πολυτοξικομανία - δηλαδή ο χρήστης κάνει ταυτόχρονα χρήση πολλών ουσιών.

Επίσης, ο Κ. Στεφανής είπε χτες ότι τα προγράμματα της μεθαδόνης έχουν επιτυχία 10%, ενώ χαρακτήρισε και τα «στεγνά» και τα προγράμματα υποκατάστασης ως υψηλών προδιαγραφών με βάση τα διεθνή δεδομένα.

Ο καθηγητής Αγγ. Χατζάκης είπε ότι το 90% των φυλακισμένων χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών πάσχει από ηπατίτιδα C, που μπορεί να ιαθεί σε ποσοστό 80%. Επομένως - υπογράμμισε ο Αγγ. Χατζάκης - τα όποια προγράμματα απεξάρτησης πρέπει να συνοδεύονται και από προγράμματα δημόσιας υγιεινής.

Ο καθηγητής Κ. Μπάλας είπε ότι δεν προχώρησε στο ελάχιστο ούτε ο προγραμματισμός ανάπτυξης του ΟΚΑΝΑ.

Τέλος, ο Ολλανδός καθηγητής M. Dc Vris είπε ότι έχουν αποτύχει όλα τα προγράμματα ελεύθερης χορήγησης ουσιών - όπως η ηρωίνη - ως μέσου αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ