Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΔ: Συναίνεση και σκανδαλολογία

Τα δυο στοιχεία που χαρακτήρισαν τη χτεσινή τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, ήταν «συναίνεση και σκανδαλολογία», καθώς επισήμανε μεν ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα στηρίξουμε κάθε θετική επιλογή και απόφαση» αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδιαφανείς διαδικασίες» και για εξυπηρέτηση «οργανωμένων συμφερόντων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόβαλε τη λογική της «εθνικής συνεννόησης», ζητώντας από την κυβέρνηση «να συγκροτηθεί Εθνικό Ολυμπιακό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο να συμμετέχουν ισότιμα οι επικεφαλής όλων των κομμάτων της Βουλής και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού», καθώς και «να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων» και τακτική ενημέρωση του Κοινοβουλίου. Επίσης, έκανε λόγο συνολικά για «θεσμικά κατοχυρωμένη συναίνεση», ζητώντας «να συγκροτήσουμε θεσμούς και μηχανισμούς πανεθνικής προσπάθειας».

Ο Κ. Καραμανλής όμως άσκησε παράλληλα εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση για «καθυστερήσεις στην έναρξη κατασκευής έργων» για την Ολυμπιάδα, καθώς και για «σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων», αποδίδοντας στην κυβέρνηση ανικανότητα. Παρουσιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται όσον αφορά τις αναθέσεις των έργων και τα οικονομικά συμφέροντα, τόνισε πως «τα ποσά που παίζονται είναι ιλιγγιώδη, τόσα ώστε αν δεν ελεγχθούν μπορεί να γονατίσουν την οικονομία της χώρας μας, τόσα ώστε οι διεκδικητές τους να μην συγκρατούνται πια». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για δεσμεύσεις και «γραμμάτια» απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, λέγοντας ότι «σας δένουν τα οργανωμένα συμφέροντα», «δε θέλετε διαφάνεια», καταλήγοντας στην έκκλησή του «να απευθυνθείτε σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο». Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση για προθέσεις για «απευθείας αναθέσεις» και «ασάφεια διατάξεων για τις φοροαπαλλαγές χορηγών».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο θέμα του θορύβου που έχει ξεσπάσει με τις ταυτότητες, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αιφνιδιασμό» και «εμπαιγμό» της Εκκλησίας, ζητώντας επιστροφή στο διάλογο. Αναφέρθηκε επίσης και στην εξωτερική πολιτική ζητώντας τη δημιουργία εθνικού συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι συνολικά η κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο.

Τέλος, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο θέμα της συμμετοχής στις διαδικασίες της Ολυμπιάδας του δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η «κοκορομαχία»

Στη «συνήθη» κόντρα που επακολούθησε της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή για «χωρίς μέτρο αντιπαράθεση» και «ολοκληρωτική αντίθεση σε όλα τα θέματα» που συνιστά «μικροκομματική αντίληψη». Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήνει υπονοούμενα χωρίς να τα τεκμηριώνει. Ανταπαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ, κάλεσε τον πρωθυπουργό «αν όχι να απολογηθείτε να εξηγήσετε τι έγινε τα τελευταία τρία χρόνια για την Ολυμπιάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ