Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να περάσουν τα πλοία στα χέρια του λαού

Η πολιτική πρόταση διεξόδου που προβάλλει το ΚΚΕ είναι η μόνη που ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντα των ναυτεργατών, των νησιωτών, των επιβατών και συνολικά των εργαζομένων

Οσο τα πλοία είναι στα χέρια των εφοπλιστών και ασκείται η αντιλαϊκή πολιτική από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με κριτήριο το κέρδος των εφοπλιστών και γενικότερα του κεφαλαίου, η κατάσταση θα χειροτερεύει ακόμα περισσότερο στην ακτοπλοΐα για τους ναυτεργάτες, τους επιβάτες, τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των νησιών.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει και συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη και κλιμάκωση των αγώνων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των μικρομεσαίων αγροτών, των κατοίκων των νησιών διεκδικώντας:

  • Καθημερινή, απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των νησιών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Ασφαλή και σύγχρονα πλοία. Ουσιαστική προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Μείωση της τιμής των εισιτηρίων των επιβατών και των ναύλων των οχημάτων κατά 50%. Ειδικά μέτρα για τα ΑμεΑ, τους πολύτεκνους, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία για τους ναυτεργάτες. Μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου - 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.
  • Μισθούς και συντάξεις, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργατών της θάλασσας.
  • Πάλη για την ανατροπή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που προβλέπει την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας.
  • Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας και την ανάπτυξη των νησιών και δεν μπορούν να είναι στα χέρια των εφοπλιστών.
  • Η πρόταση του ΚΚΕ είναι επίκαιρη, υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και την ανάπτυξη των νησιών.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης σε βάρος της κυρίαρχης πολιτικής και των φορέων της και πρώτα απ' όλα να απεγκλωβίσουν λαϊκές δυνάμεις από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι διαχειριστικές προτάσεις του ΣΥΝ ρίχνουν νερό στο μύλο της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Συντελούν στη διαιώνιση της άθλιας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη ναυτιλία, σε βάρος των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων.

Να ενισχυθεί το ΚΚΕ, η συσπείρωση, η λαϊκή συμμαχία που θα υπερασπίζεται θα διεκδικεί αιτήματα, αλλά και θα αναπτύσσει την πάλη του εργατικού κινήματος με την προοπτική για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές.

Να διεκδικήσουμε η εξουσία να περάσει στα χέρια του λαού, τα πλοία και τα άλλα βασικά μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία. Γιατί τότε έτσι η οικονομία και η ναυτιλία με τον Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο για τη λαϊκή ευημερία.

5/8/05 Γ. ΤΟΥΣΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ