Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επτά χρόνια αγώνας για αξιοπρέπεια

Το χρονικό της άδικης σύλληψης και κράτησης των πέντε Κουβανών αγωνιστών

Η υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, Ρενέ Γκονσάλες, Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι και καταδικασμένοι με βαριές ποινές στις ΗΠΑ - Ρ.Γκονσάλες 15 χρόνια φυλάκιση, Νορντέλο 2 φορές ισόβια και 15 μήνες φυλάκιση, Λαμπανίνιο 1 ισόβια και 18 μήνες φυλάκιση, Γκερέρο 1 ισόβια και 10 χρόνια φυλάκιση, Φ. Γκονσάλες Γιορτ 19 χρόνια φυλάκιση - κρατά εδώ και επτά χρόνια.

Οι πέντε Κουβανοί συνελήφθησαν το Σεπτέμβρη του 1998, δικάστηκαν σε μια δίκη που διήρκεσε περισσότερο από 7 μήνες, μια δίκη που παραβίασε κάθε έννοια Δικαίου και των ίδιων των νόμων των ΗΠΑ και των άρθρων 5, 6, 8 του Συντάγματος, αφού δεν επιτράπηκε αλλαγή τόπου διεξαγωγής της δίκης και η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι. Η πιο εχθρική πόλη ίσως και σε όλο τον πλανήτη σε σχέση με την Κούβα. Στους δικηγόρους που ορίστηκαν από το αμερικανικό κράτος, δόθηκε μόνο το 20% της δικογραφίας και η δίκη έγινε σε οξύτατο πολιτικό και αρνητικό γι' αυτούς κλίμα.

Καμία από τις κατηγορίες, περί κατασκοπίας, δεν έγινε δυνατό να αποδειχτεί στη διαδικασία της δίκης. Κατέθεσαν δε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, στρατιωτικοί και στελέχη του FBI, που όλοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν αποδείξεις... Παρ' όλα αυτά, μετά από 7 μήνες δίκη, αποφασίστηκε η ενοχή τους για όλες τις κατηγορίες. Υπήρξαν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να μη διεξαχθεί μια καθαρή δίκη, αφού βρίσκονταν υπό τη διαρκή πίεση του Τύπου και τις απειλές κάθε είδους της μαφίας του Μαϊάμι.

Οι πέντε Κουβανοί αναζητούσαν πληροφορίες δημόσιου χαρακτήρα για να προστατέψουν τον κουβανικό λαό από τρομοκρατικές ενέργειες, που προέρχονταν από τις εξτρεμιστικές αντικουβανικές οργανώσεις και πραγματοποιούνται εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Ο σκοπός τους ήταν να προλάβουν το θάνατο Κουβανών πολιτών και κάθε πολίτη, που μπορούσε να είναι θύμα αυτών των ενεργειών. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις πληροφορίες παραδίνονταν στις αμερικανικές αρχές, αφού αυτές οι οργανώσεις, που είναι μη κυβερνητικές, έκαναν ενέργειες κατά της Κούβας από το έδαφος των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί δικηγόροι υπεράσπισης άσκησαν έφεση το Δεκέμβρη του 2001 και το Γενάρη του 2002 άρχισε να προετοιμάζεται η διαδικασία της έφεσης. Τον Απρίλη του 2003, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία και το Μάρτη του 2004, ένα χρόνο μετά, έγινε μια προφορική ακρόαση στο περιφερειακό Εφετείο 11 της Ατλάντα. Το γεγονός ότι έγινε η προφορική ακρόαση δείχνει ότι οι δικαστές είχαν αμφιβολίες για την πρωτόδικη απόφαση. Αλλά από το Μάρτη του 2004 μέχρι χτες δεν είχαν εκδώσει την απόφασή τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ