Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΚΑΝΑΔΑ / ΚΚ ΚΕΜΠΕΚ
«Ξεπεράστηκε μια σοβαρή κρίση»

Με απόφαση που ενέκριναν από κοινού, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά (Communist Party of Canada, PCP) και το ΚΚ του Κεμπέκ(Parti communiste du Quebec, PCQ) - η οργάνωση δηλαδή του ΚΚ Καναδά στη συγκεκριμένη γαλλόφωνη περιοχή - κάνουν λόγο για «διασπαστική δραστηριότητα» από μια ομάδα υπό την ηγεσία του Αντρέ Παριζό, πρώην ηγετικού στελέχους του κόμματος, που διαγράφτηκε από τις τάξεις του.

Μάλιστα η ομάδα, όπως αναφέρουν τα PCQ και CPC, αυτοπαρουσιάζεται ως το «επίσημο» PCQ σε διεθνές επίπεδο. Η κρίση στις τάξεις του PCQ προέκυψε τους τελευταίους μήνες. Οπως αναφέρουν τα ΚΚ Κεμπέκ και ΚΚ Καναδά, ως αιτία της σύγκρουσης εμφανίζονταν προσωπικοί ανταγωνισμοί και αντιζηλίες, κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις σε ουδέτερους παρατηρητές, αλλά και στα ίδια τα μέλη του κόμματος.

Εκτοξεύτηκαν αβάσιμες κατηγορίες και ακόμη και μηνύσεις από την πλευρά των «στασιαστών» του Παριζό και, σύντομα, έγινε ξεκάθαρο ότι υπήρχαν πολύ βαθύτερες, πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, που βύθισαν το PCQ σε βαθιά κρίση, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η ομάδα άρχισε μια συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική του κόμματος, όπως είχε αποφασιστεί στο Συνέδριό του και το πρόγραμμα του κόμματος.

Η θέση των PCQ/PCC σε ό,τι αφορά το εθνικό ζήτημα είναι καλώς εγνωσμένη: Τα δύο κόμματα απορρίπτουν τη σοβινιστική συνταγματική ρύθμιση που ισχύει σήμερα και αρνείται την εθνική υπόσταση των ιθαγενών και του Κεμπέκ, και καλούν για την αναγνώριση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, ακόμη και περιλαμβανομένου ενδεχομένου χωρισμού. Ταυτόχρονα όμως, τα δύο κόμματα θεωρούν ότι ο κερματισμός του καναδικού κράτους θα δημιουργούσε μια εκρηκτική, πολύ επικίνδυνη κατάσταση, που θα μπορούσε να επιταχύνει την προσπάθεια του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ να κυριαρχήσει και να καθυποτάξει τον Καναδά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά αναγκάστηκε, μπροστά στην κατάσταση αυτή, να αναλάβει δράση ενάντια στη δεξιά -οπορτουνιστική τάση που εκπροσωπούσαν οι Παριζό, Πιερ Κλεπόκ και οι υποστηρικτές τους, αναφέρει η ανακοίνωση των PCQ/CPC. Στα τέλη Ιούνη, η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε μια σειρά αποφάσεων για την αυτοπροστασία του, αποπέμποντας τους Παριζό, Κλεπόκ, και Κένεθ Χίγκαμ, και επιβάλλοντας πειθαρχικά μέτρα και σε άλλα στελέχη που επιχείρησαν να καταλάβουν τον έλεγχο του PCQ, ενώ αποκατέστησαν τα μέλη που είχαν διαγράψει, κ.ά.

Η Εθνική ηγεσία του ΚΚ Κεμπέκ και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Καναδά πιστεύουν ότι η κρίση που προκάλεσε η διασπαστική αυτή δραστηριότητα ξεπεράστηκε, και προσβλέπουν στην επαναφορά των κομματικών οργανώσεων στην ομαλότητα, προστίθεται ακόμη στην ανακοίνωση, η οποία περιέλαβε την απόφαση να ενημερωθούν τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα και το διεθνές κίνημα για τις εξελίξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκληση για την απελευθέρωση του Μανουέλ Ολάτε (2010-11-12 00:00:00.0)
«Η ψήφος να είναι ταξική» (2007-07-17 00:00:00.0)
Επίσκεψη στο Μινσκ της Λευκορωσίας (2007-05-20 00:00:00.0)
Καταγγέλλει προσαγωγές μελών του (2006-06-03 00:00:00.0)
Αστυνομική καταστολή της αντικατοχικής εκστρατείας (2003-10-24 00:00:00.0)
"Σοσιαλισμός ή Σκλαβιά" (1997-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ