Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Προκαλεί η κυβέρνηση... .

Αποσιωπούν τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των μικροϊδιοκτητών

Προκαλεί και εμπαίζει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με μικρή ακίνητη περιουσία το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Με αφορμή χτεσινά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, για επιβολή νέου φόρου σε όλα τα ακίνητα, μικρά και μεγάλα, βρήκε αφορμή, να βγει δήθεν στην επίθεση και, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για ανεύθυνα σενάρια, τα οποία, το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι, να δημιουργήσουν αναστάτωση και παραπλάνηση των πολιτών. Στην ανακοίνωση υποστηρίζει επίσης ότι προ καιρού το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τη δήθεν επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα, και καταλήγει λέγοντας ότι με το προσχέδιο για τη φορολογία κεφαλαίου, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των ακινήτων για το 2006.

Βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών - ανεξάρτητα αν προχωρήσει ή όχι στην επιβολή και νέων φόρων στα ακίνητα - με τη χτεσινή ανακοίνωση παραβιάζει ανοιχτές πύλες. Γιατί, με το προσχέδιο που παρουσίασε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, επιφέρει μια σημαντική φορολογική επιβάρυνση στις μεταβιβάσεις νέων και παλιών οικοδομών, δεδομένου ότι: στις νέες κατοικίες με οικοδομική άδεια μετά την 1/1/2006, επιβάλλεται ΦΠΑ 19%, ενώ, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι θα προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις του ΦΠΑ - ακούγεται για 20 -21% - τότε θα υπάρξει ισόποση επιβάρυνση και στις κατοικίες. Στις μεταβιβάσεις παλιών οικοδομών, για τη μεν πρώτη μεταβίβαση διατηρεί τον εξοντωτικό φόρο μεταβίβασης που ανέρχεται στο 11% επί της μεταβιβαζόμενης αξίας, ενώ από τη δεύτερη μεταβίβαση και εντεύθεν, στη διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης και τιμής κτήσης, θα επιβάλλεται φόρος υπερτιμήματος, με συντελεστές που ξεκινούν από το 25%! Και όλα αυτά, ενώ κρατάει κρυφό άσο, για τις αυξήσεις που θα επιβάλλει στις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες, αν κινηθούν στα επίπεδα του 30% και 50%, όπως διαρρέει το υπουργείο Οικονομικών, θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τη λαϊκή οικογένεια.

Παρά τις διαψεύσεις του υπουργείου Οικονομικών, για επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα αυτό είχε αρχίσει να συζητείται από την περίοδο που στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις τότε σκέψεις, όλοι οι υπάρχοντες και σήμερα φόροι (Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), τέλος χαρτοσήμου που επιβάλλεται στο εισόδημα από μισθώματα ακινήτων, συμπληρωματικός φόρος στα εισοδήματα από ακίνητα και δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων χωρών) θα ενοποιούνταν σε ένα, ο οποίος θα αποδίδονταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την ενίσχυση των εσόδων της... Στα προγράμματα, μάλιστα, της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, προβλέπεται η κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, κάτι, που αν δε γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα γίνει στο μέλλον...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένουν αντιλαϊκά.... (2005-11-24 00:00:00.0)
Αλλαγές με στόχο την αύξηση των φοροεσόδων (2005-08-03 00:00:00.0)
«Ψήνεται» η φορολογία ακινήτων (2005-08-02 00:00:00.0)
Αύξηση 8,2% των εσόδων στο εννιάμηνο (2002-10-11 00:00:00.0)
Ερχονται γενικευμένες ανατιμήσεις (2001-03-06 00:00:00.0)
Σενάρια αύξησης των αντικειμενικών αξιών (1999-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ