Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Σενάρια αύξησης των αντικειμενικών αξιών

Εναλλακτικά σενάρια, που όλα όμως έχουν κοινό παρονομαστή την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, επεξεργάζεται η κυβέρνηση και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που εφαρμόζει κατά γράμμα τις συνταγές για τη "δημοσιονομική εξυγίανση" που συνιστούν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, την ώρα που η κυβέρνηση Σημίτη, προαναγγέλλει "φορολογικές ελαφρύνσεις" για το λαό, με υποσχέσεις για κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων που πλήττουν τους ΕΒΕ, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες ή την ισχνή αύξηση του αφορολόγητου ορίου, την ίδια ώρα επεξεργάζεται σενάρια για την αύξηση των φόρων που θα εισπράττει το κράτος από τις μεταβιβάσεις ακινήτων (οικιών, διαμερισμάτων, οικοπέδων κλπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να καταρτίσουν μέχρι το τέλος του φετινού καλοκαιριού τους νέους πίνακες αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που θα εμφανίζουν - στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων - αυξημένες τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Οι νέες αντικειμενικές αξίες, που θα τεθούν για έγκριση στις αρμόδιες επιτροπές και θα εφαρμοστούν από το Γενάρη του 2000, θα προκαλέσουν σημαντική φορολογική επιβάρυνση στις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, κληρονομιές κλπ) ακινήτων, αλλά και αξιόλογη αύξηση στα έσοδα του κράτους από αυτή την πηγή.

Προκαλεί πάντως εντύπωση το γεγονός, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, διοχετεύει την παραπάνω πληροφορία για αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Μια από τις ερμηνείες που δίνεται για τη συγκεκριμένη πληροφορία - περί αύξησης των αντικειμενικών αξιών - που διοχετεύει στα μέσα ενημέρωσης ενημέρωσης η κυβέρνηση, είναι ότι επιδιώκει να προκαλέσει αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγορές διαμερισμάτων, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές κλπ) μέσα στο 1999 - πριν δηλαδή αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες - ώστε να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους περισσότεροι φόροι από τη φορολογία ακινήτων. Μια δεύτερη ερμηνεία, είναι πως η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων, επιβάλλοντας πρόσθετα φορολογικά βάρη "στύβοντας όσους κατάφεραν να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο ή... αυτοκίνητο"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ