Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύσκεψη για την οικονομία με φόντο τις εκλογές

Η κατάσταση της οικονομίας για τους επόμενους μήνες και ειδικότερα πως θα διαμορφωθούν τα βασικά οικονομικά μεγέθη (πληθωρισμός, ελλείμματα, επιτόκια, δημόσιο χρέος κλπ.) καθώς και οι προοπτικές που διαγράφονταις για το 2000 - έτος που θα κριθεί ή ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ - είναι το αντικείμενο της προγραμματισμένης για αύριο συνάντησης του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση αυτή, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς γίνεται σε μια περίοδο, που η χώρα βρίσκεται ήδη σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι σύντομα θα έχουμε εθνικές εκλογές - το νωρίτερο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και το αργότερο το Σεπτέμβρη του 2000 (με πιθανότερο σενάριο το Μάρτη του 2000) - θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησής του, να τον ενημερώσει και για τα περιθώρια χαλάρωσης της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, χωρίς όμως να θίγεται στο ελάχιστο η εκπλήρωση των κριτηρίων που θεωρούνται "αναγκαία" για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Στα πλαίσια αυτά, και με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται εκτός στόχου - απέχει δηλαδή από το ύψος που θα πρέπει να έχει μειωθεί μέχρι το τέλος του έτους, για να εκπληρωθεί το κριτήριο του Μάαστριχτ που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην ΟΝΕ - ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να συζητήσουν και σενάρια μείωσης των έμμεσων φόρων και τη λήψη άλλων μέτρων, τα οποία θα λανσαριστούν σαν "φιλολαϊκά μέτρα", ενώ στην πραγματικότητα θα είναι μέτρα, τα οποία θα αποσκοπούν στον περιορισμό των αποκλίσεων του πληθωρισμού από τον "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ