Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαίνεται ο "πόλεμος" για την Τράπεζα Εργασίας

Σε βελτίωση των προσφορών προσδοκά η διοίκηση της Τράπεζας Εργασίας που απειλεί (τον όμιλο Λάτση) πως αν δεν προσφέρει περισσότερα για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της, η τράπεζα θα οριστικοποιήσει το "γάμο" με τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς

Μαίνεται ο πόλεμος συμφερόντων για την απόκτηση της Τράπεζας Εργασίας, με τη διοίκηση της τελευταίας να προχωρεί σε συνεργασία με τον όμιλο Πειραιώς, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Γιούρομπανκ(όμιλος Λάτση), η οποία απειλεί να την καταπιεί.

Τα όσα εξελίσσονται τον τελευταίο μήνα με επίκεντρο την απόκτηση της Τράπεζας Εργασίας, αποτελούν κλασική περίπτωση του τρόπου με τον οποίο οι καπιταλιστές, αφήνοντας κατά μέρος τα όποια προσχήματα κοσμιότητας, λύνουν τις μεταξύ τους διαφορές με την προσφυγή στη βία, σε ένα περιβάλλον "παγκοσμιοποίησης" το οποίο ευνοεί και καθαγιάζει τέτοιες πρακτικές.

Χθες, οι διοικήσεις των τραπεζών Εργασίας και Πειραιώς εξέδωσαν νέα κοινή ανακοίνωση, όπου επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε συγχώνευση των δύο τραπεζών και να δημιουργήσουν νέα τράπεζα με την επωνυμία Τράπεζα Εργασίας - Πειραιώς. Παρόμοια ανακοίνωση είχαν εκδώσει οι δύο Τράπεζες, την προηγούμενη Παρασκευή, όταν και έκαναν γνωστή τη συνεργασία τους. Στα πλαίσια αυτά, η διοίκηση των εργαζομένων της Τράπεζας Εργασίας, αποδεικνύοντας τα έσχατα όρια της εξαχρείωσης του πιο μαύρου εργοδοτικού συνδικαλισμού, ταυτίστηκε πλήρως με τη διοίκηση της Τράπεζας, παίρνοντας θέση υπέρ της συγχώνευσης της Εργασίας με την Πειραιώς.

Από την πλευρά της Γιούρομπανκ, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Νανόπουλος με χθεσινές του δηλώσειςσε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βελτιωθεί η "δημόσια προσφορά", για απόκτηση ενός σημαντικού πακέτου μετοχών της Εργασίας, σε σχέση με την αρχική πρόταση στις αρχές Ιούνη, σύμφωνα με την οποία μία μετοχή της Εργασίας θα ανταλλάσσεται με 2,2 μετοχές της Γιούρομπανκ συν 4.000 δραχμές ανά μετοχή.Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές παράγοντας της Εργασίας δήλωσε, ότι αν πραγματικά η Γιούρομπανκ βελτιώσει την προσφορά της, αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης από τη διοίκησή της, η οποία θα αναμένει και νέα βελτιωμένη πρόταση, αυτή τη φορά από την Τράπεζα Πειραιώς... Είναι εμφανές ότι γύρω από τη μετοχή της Εργασίας, έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι προσφορών και αντιπροσφορών και η διοίκηση της τελευταίας, απλώς αναμένει την καλύτερη πρόταση προκειμένου να εκποιηθεί η τράπεζα.

Η πρώτη κίνηση - αντιπερισπασμός στην επιθετική πολιτική του Λάτση για την απορρόφηση της Εργασίας, εκδηλώθηκε την Παρασκευή 2 Ιούλη, όταν με κοινή ανακοίνωσή τους, οι διοικήσεις της Εργασίας και της Πειραιώς, έκαναν γνωστό, ότι συμφώνησαν να εισηγηθούν στους μετόχους τους τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και τη δημιουργία μιας νέας, με την επωνυμία Τράπεζα Εργασίας - Πειραιώς. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Πειραιώς προχωρεί σε γενική συνέλευση στις 26 Ιούλη, όπου και θα αποφασιστεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με παραίτηση των παλιών μετόχων υπέρ των μετόχων της Εργασίας και ταυτόχρονη αγορά από την Τράπεζα Πειραιώς μέχρι και του 100% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας με σχέση 3 μετοχές Τράπεζας Πειραιώς και 10.000 δραχμές σε μετρητά για κάθε μετοχή της Τράπεζας Εργασίας. Σύμφωνα εξάλλου με τη νέα κοινή χθεσινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, εκτιμάται ότι μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση των Τραπεζών Εργασίας, Πειραιώς και τράπεζας Χίου, με τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού ομίλου. Στον όμιλο αυτό θα προσχωρήσει οργανικά και η τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, το α εξάμηνο του 2000 (έχει εξαγοραστεί από την Πειραιώς).

Ολα αυτά βέβαια τελούν υπό την αίρεση ότι οι μικρομέτοχοι της Εργασίας θαδεχτούν την προσφορά της Πειραιώς για ανταλλαγή μετοχών καθώς επίσης ότι η Γιούρομπανκ δεν θα εξασφαλίσει το 33% και κάτι των μετοχών της Εργασίας. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να "μπλοκάρει" τις διαδικασίες συγχώνευσης με την Πειραιώς δεδομένου ότι για να γίνει αποδεκτή (η συγχώνευση) από τους μετόχους απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 67%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ