Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένουν αντιλαϊκά... .

Μετά τον προϋπολογισμό λιτότητας για το 2006, ακολουθεί νέα επίθεση κατά των εργασιακών σχέσεων (νομοσχέδιο ΔΕΚΟ), η αύξηση της φορολογίας (ΦΠΑ, αντικειμενικές αξίες) στα ακίνητα κλπ.

Πριν κοπάσει ο θόρυβος για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006, η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεσή της κατά των εργασιακών σχέσεων, ενώ επιταχύνει τη φορολογική επιδρομή. Στα πλαίσια αυτά συναντήθηκαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν τα δύο νομοσχέδια, για τη φορολογία των ακινήτων και τις «μεταρρυθμίσεις» στις ΔΕΚΟ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, με αφορμή τη συνάντηση, ανέφεραν ότι είναι θέμα χρόνου η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή, με πρώτο κατά σειρά το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων.

Με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επιφέρει ένα νέο αποφασιστικό πλήγμα κατά των εργασιακών σχέσεων, καθώς επιχειρείται ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε «παλιούς» και «νέους», ενώ παρέχεται το δικαίωμα στις διοικήσεις των επιχειρήσεων να απολύουν τους νεοπροσλαμβανόμενους σε αυτές. Κάτι ανάλογο προβλέπει και η επαίσχυντη συμφωνία που υπογράφηκε το προηγούμενο καλοκαίρι μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της ηγεσίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, συμφωνία η οποία άνοιξε την πόρτα της γενίκευσης της επίθεσης και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Η «διευθέτηση» του εργασιακού καθεστώτος με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα θέτει τις βάσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους και το πέρασμά τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων, όπως προκύπτει και από το σχέδιο νόμου που είχε δοθεί για δημόσια διαβούλευση το προηγούμενο καλοκαίρι, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

  • Οι νέες οικοδομές, η άδεια των οποίων θα εκδοθεί από 1/1/2006, θα φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 19%. Θα μπορεί δηλαδή ο κατασκευαστής να εκπίπτει το ΦΠΑ εισροών και θα φορολογείται με τη διαφορά μεταξύ τιμής κόστους και τιμής πώλησης.
  • Για τις παλιές οικοδομές και για την πρώτη μεταβίβαση - από την ημερομηνία ισχύος του νέου νόμου - θα συνεχίσει να ισχύει ο φόρος μεταβίβασης (11% επί της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου), ενώ για τη δεύτερη μεταβίβαση και για κάθε άλλη μεταβίβαση, θα ισχύει ο φόρος υπερτιμήματος, ο οποίος στηρίζεται στη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών (διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής τιμής κτήσης και της αντικειμενικής τιμής πώλησης). Ο νέος αυτός φόρος, σύμφωνα με το νόμο, θα βαρύνει τον πωλητή, αν και θεωρείται σίγουρο ότι ο τελευταίος θα μετακυλήσει το φόρο στον αγοραστή.
  • Για το θέμα της πρώτης κατοικίας, το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι η ΕΕ - στην οποία έχει σταλεί το νομοσχέδιο προκειμένου να αποφανθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη συμβατότητά του με την κοινοτική νομοθεσία - έχει αποδεχτεί την απαλλαγή της από την επιβολή ΦΠΑ, αν και μέχρι σήμερα επίσημο κείμενο δεν έχει αποσταλεί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ