Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβερνητικές ευθύνες για την κερδοσκοπία στα ακίνητα

Σοβαρές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη «φούσκα» και την κερδοσκοπία που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στην αγορά ακινήτων και φτάνει μέχρι και στο 30% της αξίας τους. Αυτό κατάγγειλε χτες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Αλαβάνος, επισημαίνοντας ότι αιτία του φαινομένου είναι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ 19%, αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 80% σε τρεις δόσεις, αλλά και περιορισμό της δυνατότητας κατασκευής ημιυπαίθριων χώρων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε σύμφωνος με την επιβολή του ΦΠΑ και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Απλά, διαφοροποιήθηκε, αντιπροτείνοντας μικρότερο (από 19%) συντελεστή ΦΠΑ και αλλαγή των ζωνών που υπάρχουν τώρα, ώστε να προσεγγίζουν το μέσο όρο των εμπορικών, ενώ διαφώνησε με το κυνηγητό της αντιπαροχής που το χαρακτήρισε ...«αναπτυξιακό» μέτρο. Επίσης προέβλεψε ότι οι τιμές θα «ξεφουσκώσουν» σε εύλογο χρονικό διάστημα και γι' αυτό συμβούλεψε τους πολίτες να μη σπεύδουν τώρα να αγοράσουν, αποφεύγοντας την κερδοσκοπία.

Μία από τις επιπτώσεις της «φούσκας» είναι η αύξηση της κατάθεσης αιτήσεων στις πολεοδομίες για νέες οικοδομικές άδειες (μέσα σε τρεις μήνες αυξήθηκαν κατά 100% από το σύνολο του προηγούμενου χρόνου), με αποτέλεσμα οι πολεοδομίες να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να έχουμε φαινόμενα «γρηγορόσημου». Για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε να μην υπόκεινται σε ΦΠΑ οι άδειες που θα κατατεθούν ως τις 31/12/2005 και η εφαρμογή του ΦΠΑ γενικώς να ξεκινήσει από 1/7/2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ