Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΓΑΛΑΤΑ «NESTLE»
Σκανδαλώδης συγκάλυψη από ΕΕ και κυβέρνηση

Από τον Ιούνη ήταν γνωστό το πρόβλημα, αλλά NESTLE και ΕΕ έκαναν μυστική συμφωνία να αλλάξουν οι επικίνδυνες συσκευασίες, όταν εξαντληθούν οι ποσότητες που υπήρχαν στην αγορά. Η πολυεθνική προκαλεί, μιλώντας για «θύελλα σε φλιτζάνι»

ICON

Διαστάσεις σκανδάλου προσλαμβάνει πλέον η υπόθεση με τα γάλατα της πολυεθνικής NESTLE, στα οποία ανιχνεύτηκε χημική ουσία που προερχόταν από το μελάνι που χρησιμοποιείται κατά την εκτύπωση της συσκευασίας Tetra Pak. Οπως αποκαλύπτεται, το θέμα ήταν γνωστό εδώ και μήνες στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ - και, άρα, και στην ελληνική κυβέρνηση - αλλά παρ' όλα αυτά έδωσαν το «πράσινο φως», ώστε το προϊόν να εξακολουθεί να διατίθεται στην αγορά. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται, πέρα από κάθε αμφιβολία, αυτό που ο καθένας λίγο - πολύ έχει κάθε λόγο να υποψιάζεται από τα περιστατικά που κάθε τόσο έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ότι είμαστε εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στην ασυδοσία και τις μεθοδεύσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες στην επιδίωξη της μεγιστοποίησης των κερδών τους και του μεταξύ τους ανταγωνισμού, αδιαφορούν πλήρως ακόμα και για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, αποκαλύπτεται ότι ο ρόλος των διαφόρων φορέων, υπηρεσιών κλπ., που λειτουργούν στο πλαίσιο των αρχών της ΕΕ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το άλλοθι της ασκούμενης πολιτικής για τη νομιμοποίηση της δράσης των πολυεθνικών.

Μετά την αποκάλυψη ότι η πρώτη ανίχνευση της χημικής ουσίας ITX έγινε τον Ιούνη, ακολούθησε χτες συνέντευξη του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Τοντ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ εδώ και μήνες. Το Σεπτέμβρη, είπε, είχε η υπηρεσία την πρώτη ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή ενημέρωσε από τότε σχετικά όλα τα κράτη - μέλη μέσω του δικτύου συναγερμού της. Τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το θέμα αποκαλύπτουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι αρχές της ΕΕ, και από κοντά οι εθνικές αρμόδιες υπηρεσίες, όχι μόνον έδειξαν ανοχή απέναντι στην πολυεθνική και έδωσαν το «πράσινο φως» να συνεχίσει να διακινεί το μολυσμένο γάλα που απευθύνεται σε βρέφη, αλλά ακόμα ότι εξακολουθούν να το κάνουν με τον πλέον χυδαίο τρόπο, επιχειρώντας, από τη μια, να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους και, από την άλλη, να δημιουργήσουν συσκότιση γύρω από το θέμα στους καταναλωτές. «Βάσει των περιορισμένων στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, η παρουσία της ΙΤΧ μπορεί να θεωρηθεί ανεπιθύμητη, εντούτοις δεν είναι πιθανό να δημιουργούσε άμεσο κίνδυνο για την υγεία στα επίπεδα που αναφέρθηκαν», δήλωσε ο Φ. Τοντ. Και, ενώ το γάλα εξακολουθεί τόσους μήνες να καταναλώνεται, αφού αυτό αποφάσισε η ΕΕ βάσει του νόμου των ...πιθανοτήτων, η υπηρεσία της ΕΕ αναμενόταν να δώσει προκαταρκτικές συμβουλές για το θέμα μέσα σε δυο βδομάδες και τελική εκτίμηση το Μάρτη. Μέχρι τότε ό,τι ήταν να πάθουν τα βρέφη θα το είχαν πάθει! Παρέχοντας πλήρη κάλυψη στην πολυεθνική, ο ίδιος δήλωσε για λογαριασμό της εταιρίας ότι «η NESTLE που είναι η μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων στον κόσμο ανακάλεσε έκτοτε αυτό το βρεφικό γάλα σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και άλλαξε τη μέθοδο παραγωγής του το Σεπτέμβριο, ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε περαιτέρω κίνδυνος μόλυνσης».

Αρκούντως προκλητικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της NESTLE Π. Μπράμπεκ, ο οποίος, κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων που εκχωρεί η ΕΕ στις πολυεθνικές, έφτασε στο σημείο να χλευάσει την εύλογη ανησυχία των καταναλωτών γύρω από το θέμα, λέγοντας ότι «πρόκειται για θύελλα σε φλιτζάνι»! Συμπλήρωσε, μάλιστα, στον ίδιο προκλητικό τόνο, ότι για την εταιρία το κόστος της απόσυρσης ανέρχεται στο «τελείως ασήμαντο ποσό» των 2 - 2,5 εκατ. ευρώ. Βέβαια, ο πρόεδρος της πολυεθνικής «καρφώνει» τους συνενόχους του, αφού, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, δήλωσε ότι από τον Ιούλη «τα είχε συμφωνήσει» με την ΕΕ και το ιταλικό υπουργείο Υγείας να αφήσουν τα προϊόντα να εξαντληθεί η διάρκεια διατηρησιμότητάς τους και να αλλάξουν τη διαδικασία παραγωγής όσον αφορά στη συσκευασία».

Χτες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε με τη σειρά του ότι το θέμα ήταν γνωστό εδώ και δυο - τρεις μήνες. Ο ίδιος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, ισχυριζόμενος ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν είναι επικίνδυνη, πως το πρόβλημα αφορούσε μόνο το συγκεκριμένο τύπο συσκευασίας που χρησιμοποιούνταν για τα προϊόντα της NESTLE όπου ανιχνεύτηκε η ουσία και κατέληξε ότι «σε λίγο καιρό θα το έχουμε ξεχάσει».

Και ενώ το θέμα έχει πάρει τις διαστάσεις αυτές και αποκαλύπτονται οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και των υπ' αυτήν αρμοδίων αρχών, ο ΕΦΕΤ επισήμως μέχρι και χτες το βράδυ ήταν άφαντος, ενώ ο ΕΟΦ εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας απαγορεύει προληπτικά τη διάθεση και διακίνηση όλων των παρτίδων του προϊόντος ΝΑΝ2 σε υγρή μορφή από την ελληνική αγορά». «Απαγορεύει», δηλαδή, τη διακίνηση του προϊόντος, που μια μέρα πριν είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει η NESTLE!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ