Στα χαρτιά μένουν για τις έξι από τις δέκα περιπτώσεις οι εντολές για ανάκληση των προϊόντων που εντοπίζονται ως ακατάλληλα στις επιχειρήσεις τροφίμων. Αυτό αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Τμήμα Τροφίμων της Ενωσης Ελλήνων Χημικών με θέμα «Ιχνηλασιμότητα στα τρόφιμα».
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία αυτά:
- Μόνο το 40,7% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε απολύτως ακριβείς και στοιχειοθετημένες αποσύρσεις/ ανακλήσεις προϊόντων, οι οποίες τεκμηριώνονται πλήρως από σχετικά αρχεία.
- Το 33,3% των επιχειρήσεων πραγματοποίησαν λιγότερο ακριβείς και στοιχειοθετημένες αποσύρσεις, τις οποίες δεν ήταν σε θέση να τεκμηριώσουν πλήρως.
- Το υπόλοιπο 26% των επιχειρήσεων δεν ήταν σε θέση να αποσύρει συγκεκριμένες παρτίδες, οπότε και εξαναγκάστηκε σε απόσυρση πολλαπλών παρτίδων.
- Μόνο το 53% των διανομέων/ εμπόρων χονδρικής εφάρμοζε ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας.
- Μόνο το 25% των παρασκευαστών/ συσκευαστών εφάρμοζε τεκμηριωμένο σύστημα «εσωτερικής ιχνηλασιμότητας».