Κυριακή 21 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 5 Αυγούστου στην εφημερίδα «Σοβιέτσκαγια Ρωσία» («Σοβιετική Ρωσία»), του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), δημοσιεύτηκε άρθρο του Αλεξάντρ Φρολόφ, μέλους του Προεδρείου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που αναφέρεται στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους σημερινούς κυρίαρχους κύκλους της Ρωσίας, όπως και στην τακτική στάση που συμφέρει την εργατική τάξη.

Λίγες μέρες πριν τη δημοσίευσή του είχε προηγηθεί η εμφάνιση στα ρωσικά ΜΜΕ μιας ανοιχτής επιστολής του μεγαλοεπιχειρηματία Μ. Χοντορκόφσκι, από τις φυλακές όπου βρίσκεται, κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους. Στη συγκεκριμένη επιστολή ο εκπρόσωπος της ρωσικής ολιγαρχίας έκανε λόγο για την αναπόφευκτη «αριστερή στροφή», που θα έχουμε στη Ρωσία το επόμενο διάστημα. Κι άλλοι εκπρόσωποι της αστικής τάξης της Ρωσίας, με δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα προέβλεψαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, που μπορεί να έχουμε στη Ρωσία τους αμέσως επόμενους μήνες.

Στο άρθρο του Α. Φρολόφ, εκτενή αποσπάσματα του οποίου παρουσιάζουμε, γίνεται προσπάθεια ερμηνείας αυτών των προβλέψεων, ενώ δίνονται και ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη Ρωσία. Χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι όλες οι εκτιμήσεις του συγγραφέα είναι σωστές ή ότι μπορούμε να τις κάνουμε αβίαστα αποδεκτές, την ίδια ώρα δίνουν τροφή για προβληματισμό και παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες πτυχές των εξελίξεων που διαδραματίζονται στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία.


Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ