Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Διευρυμένη εκχώρηση στους ιδιώτες

Με το σύστημα της ενοικίασης κλινών, οι ιδιώτες βάζουν χέρι σε έναν ακόμα τομέα της Υγείας

Εναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των εκχωρήσεων για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου που δρα στο χώρο της Υγείας - και μάλιστα στο όνομα «της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών» - πρόσθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, δίνοντας χτες στη δημοσιότητα δυο υπουργικές αποφάσεις για την «ενοικίαση» 73 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές. Την ώρα που 150 πλήρως εξοπλισμένες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές επειδή η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει 450 νοσηλευτές.

Η κυβέρνηση πατά σε υπαρκτές και δραματικές ελλείψεις που προκαλούν οι περιοριστικές πολιτικές, προκειμένου να επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, αλλά και για να εξασφαλίσει «ασθενείς - πελάτες» στους επιχειρηματίες της Υγείας, με το χρήμα των Ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή των ίδιων των ασφαλισμένων. Μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις Υγείας είχαν συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά περιορίζονταν σε τρία το πολύ κρεβάτια. Τώρα η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται όλα τα κρεβάτια με κρατικό τιμολόγιο.

Η μια υπουργική απόφαση - υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη - αφορά στην οριστικοποίηση της ενοικίασης 30 κλινών ΜΕΘ από το «Ερρίκος Ντυνάν», για τη νοσηλεία ασθενών του «Ερυθρού Σταυρού», αλλά και για περιπτώσεις «εξαιρετικά επειγόντων περιστατικών». Η διακομιδή των ασθενών θα γίνεται από το ΕΚΑΒ. Η νοσηλεία των ασθενών των Ασφαλιστικών ταμείων χρεώνεται για τις ιατρικές πράξεις (κλινικές και εργαστηριακές), σύμφωνα με την κοστολόγηση που προβλέπεται για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ (κλειστό νοσήλιο) και η δαπάνη νοσηλείας καταβάλλεται απευθείας από τον Ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Η δεύτερη υπουργική απόφαση - υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας και από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλο - περιλαμβάνει τη σύμβαση μεταξύ του ΙΚΑ και ιδιωτικών κλινικών για 43 συνολικά κλίνες ΜΕΘ. Η κυβέρνηση μάλιστα επείγεται και έτσι στην κοινή υπουργική απόφαση αναφέρεται ρητά: «Οι συμβάσεις να υπογραφούν το ταχύτερο δυνατό και θα ισχύουν για δυο χρόνια, θα έχουν αναδρομική ισχύ και ειδικότερα από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας απόφασης για την κάλυψη από το ΙΚΑ της δαπάνης νοσηλείας ασθενών ασφαλισμένων του κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα». Η διαχείριση των κλινών θα γίνεται από το ΕΚΑΒ, ενώ προβλέπεται ότι μετά την αποθεραπεία από τις ΜΕΘ οι ασθενείς θα επιστρέφουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ή στα θεραπευτήρια που είχαν εισαχθεί ή νοσηλεύτηκαν.

Η προκλητική εκχώρηση αφορά τα εξής θεραπευτήρια και ιδιωτικές κλινικές: Μητροπολιτικό Θεραπευτήριο ΑΕ, Διαγνωστική και Νοσηλευτική Κλινική Δραγίνη ΑΕ, Ευρωκλινική Αθηνών ΑΕ, Ιασις Πειραιά Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Μητέρα ΑΕ, Euromedica ΑΕ, Κλινική «Αθήναιον», Αττικό Θεραπευτήριο, Κεντρική Κλινική Αθηνών ΑΕ, Γενική Κλινική Αθηνών ΑΕ, «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» ΑΕ, ΙΑΣΩ GENERAL, Παναγία Οδηγήτρια Πειραιά, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία - κινητοποιήσεις για την επίταξη ιδιωτικών κέντρων (2021-03-24 00:00:00.0)
«Εμφραγμα» με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και εκατοντάδες εισαγωγές καθημερινά (2021-03-18 00:00:00.0)
Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ (2020-12-03 00:00:00.0)
«Στον αέρα» οι ανασφάλιστοι ασθενείς για να μη «ζημιωθούν» τα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας! (2020-11-11 00:00:00.0)
«Φρακαρισμένα» τα νοσοκομεία, μετατρέπονται γρήγορα σε μονάδες της μιας νόσου (2020-11-10 00:00:00.0)
Νέα «δωράκια» της κυβέρνησης στους κλινικάρχες (2020-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ