Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
Τηλεόραση
Τα όρια της ευπρέπειας

Με το ευαίσθητο και με το σημαντικό θέμα που άπτεται και με τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης από τη στιγμή που θίγεται και προσβάλλεται η προσωπικότητα ενός πολίτη και στη συγκεκριμένη περίπτωση πολιτικού, του Αρη Σπηλιωτόπουλου, ασχολήθηκε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ σύμφωνα με τα όσα είπε χτες και ο πρόεδρός του Βασίλης Λαμπρίδης είναι αποφασισμένο να «κλείσει» μέχρι το τέλος της θητείας του (16 Ιουνίου 2000) τα θέματα που βρίσκονται σ' εκκρεμότητα. Μεταξύ αυτών είναι και οι επαίσχυντες επιθέσεις που δέχεται ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ από το Νίκο Κακαουνάκη και το Θέμο Αναστασιάδη.

Ο Βασίλης Λαμπρίδης διευκρίνισε χτες, ότι το ΕΣΡ δεν είναι «λογοκριτικό όργανο» και πως είναι άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η προσβολή της προσωπικότητας. Το ΕΣΡ οφείλει να ελέγχει «στοιχεία που εκφεύγουν από την ευπρεπή ενημέρωση».

Ηδη ως γνωστό, το ΕΣΡ «άκουσε» κασέτες από τις εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού «Φλας» και από τις εκπομπές «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» του Νίκου Κακαουνάκη και «Τρίπλες» του Θέμου Αναστασιάδη. Οι κασέτες περιλαμβάνουν τις εκπομπές του Θέμου Αναστασιάδη που μεταδόθηκαν στις 8,9,10,11 και 12 Μάη και του Νίκου Κακαουνάκη που μεταδόθηκαν στις 15,16,17 και 18 Μάη. To ΕΣΡ αποφάσισε χτες την έναρξη κυρωτικής διαδικασίας για το ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας». Στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν οι εκπρόσωποι του ραδιοφωνικού σταθμού να δώσουν εξηγήσεις και διευκρινίσεις στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΡ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 8 Ιουνίου.

Στη χτεσινή συνεδρίαση για το ίδιο θέμα είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων που μεταδόθηκε στις 9 Μάη με τίτλο «ο χορός της Σαλώμης» και με προσκεκλημένο το Νίκο Κακαουνάκη. Οι υπεύθυνοι του ALPHA θα στείλουν υπόμνημα στο ΕΣΡ μέχρι την Τρίτη 6 Ιουνίου ενώ το ΕΣΡ για το συγκεκριμένο δελτίο ειδήσεων αναμένεται να πάρει απόφαση στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης. Την έναρξη κυρωτικής διαδικασίας αποφάσισε χτες το ΕΣΡ και για ένα ακόμη κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ίδιου σταθμού με προσκεκλημένο και πάλι τον Νίκο Κακαουνάκη. Πρόκειται για το δελτίο ειδήσεων που μεταδόθηκε στις 17 Μάη με τον τίτλο «πόλεμος στη ΝΔ».

Πρόθεση του ΕΣΡ είναι μέχρι το τέλος της θητείας του, να πάρει αποφάσεις για την υπόθεση σπίλωσης και προσβολής της προσωπικότητας του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ επισήμανε χτες ότι ο έλεγχος θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν λήξει η θητεία του, για περιπτώσεις επιθέσεων που δέχτηκε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και από άλλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ ο Αρης Σπηλιωτόπουλος πριν λίγες μέρες με άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία», επέρριπτε ευθύνες στο ΕΣΡ, σημειώνοντας ότι ανέχεται και δεν αντιδρά σε αυτά τα φαινόμενα. Να σημειωθεί ότι το ΕΣΡ είχε ήδη ζητήσει κασέτες από τις επίμαχες εκπομπές. Με επιστολή του που απέστειλε στο ΕΣΡ στις 30 Μάη, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ χαρακτηρίζει «αξιέπαινη» την πρωτοβουλία του ΕΣΡ να επιληφθεί για το ζήτημα των συκοφαντικών επιθέσεων που δέχεται. Επισημαίνει, όμως, την καθυστέρηση που υπήρξε για ανάλογα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, χτες, σχολίασε ότι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος με την επιστολή του αναγνωρίζει ότι το ΕΣΡ έπραξε το καθήκον του. Συγχρόνως για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι οι καθυστερήσεις που πολλές φορές παρατηρούνται στη λήψη αποφάσεων δεν είναι «ηθελημένες», αλλά οφείλονται στις διαδικασίες οι οποίες πολλές φορές είναι χρονοβόρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκηρύξεις και για περιφερειακούς σταθμούς (2003-10-18 00:00:00.0)
H ίση μεταχείριση είναι και μετεκλογική υποχρέωση (2000-05-19 00:00:00.0)
«Iδιωτικές» προεκλογικές ...εξηγήσεις (2000-05-17 00:00:00.0)
Περί αισχύνης (2000-05-16 00:00:00.0)
«Κίνηση» κυρωτικής διαδικασίας (2000-02-25 00:00:00.0)
H «ροζ» σκανδαλολογία στο ΕΣΡ (2000-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ