Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΡΟΣΤΟΒ - ΟΝ-ΝΤΟΝ.- Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Ινγκουσετίας (η μεγαλύτερη σε μουσουλμανικό πληθυσμό περιοχή της νότιας Ρωσίας), Ιμπραγκίμ Μαλσάγκοβ, χαρακτήριζαν χτες οι αρχές τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν ενώ περνούσε το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο. Η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο ενός σωματοφύλακα του πρωθυπουργού, τον τραυματισμό του τελευταίου και άλλων δύο ατόμων.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Σε τουλάχιστον 19 ανέρχονται οι νεκροί και σε αρκετές δεκάδες οι τραυματίες απ' τα σποραδικά επεισόδια βίας που διαδραματίστηκαν χτες κατά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στο Πακιστάν. Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 18 του μήνα, τα θύματα της βίας έφθαναν τα 15 και οι τραυματίες πάνω από εκατό, ενώ η προσέλευση των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 50%.

ΚΑΪΡΟ.- Δύο Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη δύο μηχανισμών, ενώ συμμετείχαν σε έρευνες στην περιοχή Τζαμπάλ Χαλάλ της χερσονήσου του Σινά, σχετικά με τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την περιοχή τον Ιούλιο. Την Τετάρτη σε ανάλογο επεισόδιο τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Επαναδιαπραγμάτευση στο σχέδιο μεταρρύθμισης του ΟΗΕ επιδιώκουν οι ΗΠΑ, ενόψει της παρουσίασής του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στις 14 έως 16 Σεπτέμβρη. Ηδη ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, άρχισε να παρουσιάζει σε ξένους διαπραγματευτές πάνω από 750 τροπολογίες, μεταξύ των οποίων η εξάλειψη κάθε νέας υπόσχεσης για οικονομική βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες και η ανάληψη «ισχυρότερης αντιτρομοκρατικής δράσης»...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Η τιμή του πετρελαίου, που πλησιάζει τα 68 δολάρια το βαρέλι, θα παραμείνει αυξημένη καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για μείωση της ζήτησης, ανακοίνωσε χτες ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ροντρίγκο Ράτο. Η διατήρηση της μεγάλης ζήτησης στις ΗΠΑ και η ανάπτυξη των οικονομιών της Κίνας και της Ινδίας είναι οι βασικοί παράγοντες που ωθούν προς τα επάνω τις τιμές του πετρελαίου, κατά τον Ράτο.

ΣΟΦΙΑ.- Αεροπορικές δυνάμεις από 14 χώρες του ΝΑΤΟ και οκτώ του προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» συμμετέχουν στις ασκήσεις «Κλειδί Συνεργασίας 2005» που ξεκίνησαν χτες στη νότια Βουλγαρία.

ΣΕΟΥΛ.- Δίωρες στάσεις εργασίας ξεκίνησαν χτες χιλιάδες εργάτες στην αυτοκινητοβιομηχανία «Χιουντάι», απαιτώντας υψηλότερους μισθούς, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και συμμετοχή στα κέντρα λήψης διοικητικών αποφάσεων της εταιρίας.

ΜΟΣΧΑ.- Ο 44χρονος Ντράγκαν Ζελένοβιτς, Σέρβος της Βοσνίας, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, συνελήφθη χτες στη Ρωσία.

ΣΕΟΥΛ.- Νοτιοκορεάτες επιστήμονες με επικεφαλής τον δρ. Παρκ Τσανγκ Σικ ανακοίνωσαν πως κλωνοποίησαν τέσσερα μικρά θηλυκά γουρούνια που θα παράγουν γάλα στο οποίο περιέχεται η πρωτεΐνη GM-CSF που προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και χορηγείται σε όσους πάσχουν από ασθένειες όπως η λευχαιμία. Ωστόσο, κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης θα κοστίζει περίπου ...600.000 δολάρια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ